Ett ägg är ett ägg, är ett ägg…
2014-07-20
På gårdsplanen till Västgård, strax utanför Smedstorp, välkomnas jag varmt av Ingela och Mats Jönsson. Här bor dom tillsammans med sina två tonårsbarn, Louise och Martin. Mats, som är barnafödd i Vranarp, är utbildad lantmästare och har tidigare arbetat som inspektor på Marsvinsholms Gods. Ingela, lantbrukardotter från Rörum, har nu lämnat sitt arbete på Kiviks Musteri för att på heltid ägna sig åt produktionen hemma på gården.
Historia och framtid
1996 flyttade paret Jönsson in på Västgård, ett lantbruk omfattande 250 hektar åkermark och djurhållning. Idag samsas sockerbetor, korn, raps och vete på ägorna. Med vilja, svett och hårt arbete har Ingela och Mats omvandlat Västgård till en imponerande ägga-farm, med två stora byggnader och 40 000 lyckliga höns. Stora maskin- och datoriserade investeringar har gjorts och idag jobbar här, förutom Ingela och Mats, en heltidsanställd medarbetare och extrapersonal tas in vid behov och produktionstoppar.
I fjol togs också ett eget gårdsverk i bruk, och resultatet av detsamma syns redan på elräkningen!
Här ser man det nya gårdsverket.
|
Nya stallet.
|
Västgård ser ljust på framtiden och bjuder mig att stiga in.
Hygien är A och O
Ingela och Mats börjar med vikten av hygien: här får jag inte vandra omkring hur som helst. Alla stationer har en hygienzon och största aktsamhet måste tagas. Under en timme och tjugo minuter tvättade och desinficerade jag händerna fyra gånger, bytte till nya tofflor lika många gånger och konsumerade två mörkblå engångsoveraller med luva.
Mitt namn och dagens datum antecknades på besökslistan. Jordbruksverket och Länsstyrelsen kontrollerar noga att alla regler för livsmedelshantering efterföljs.
Nya hönshuset och packhallen
Förra året uppfördes byggnaden som innehåller packhallen och de 20 000 frigående hönsen. Vi startar i den stora packhallen där äggen ligger på ett långt transportband, direktlevererade från hönsens boning. Sakta rullar äggen mot sorteringsbänken, där bruna ägg skiljs från vita samtidigt som spruckna, skadade och smutsiga plockas bort manuellt. Äggen reser vidare in i den digitaliserade packmaskinen, alla ägg lägger sig automatiskt i flaket. 30 ägg, sida vid sida, prydligt med spetsen nedåt (fråga mig inte hur det går till). Mats berättar att ägg ska förvaras så. Varför? Jo, innanför skalet finns en luftbubbla som söker sig uppåt, så med spetsen nedåt stannar gulan mitt i ägget.
Frigående eller bur?
Därom tvistar de lärde. På Västgård finns 20 000 av varje sort. Frigående höns lever i kollektiv, bor i stora gallerinhängnade rum, äter, dricker och värper på löpande band. De frigående hönsen behöver mer passning när de är nyanlända, då måste de lyftas upp manuellt från golvet för att lära sig att där får man inte värpa. Det kan bli ett par tusen lyft de första veckorna. De 20 000 burhönsen har lite mindre utrymme, samsas tio och tio, med egna sittpinnar. Alla har det varmt och gott, helt, rent och lugnt. På frågan om alla hönsen är lyckliga, svarar Mats glasklart: ”Ja, man kan se det på den röda kammen och jag hör på kacklet att allt är OK”.
Dagens digitala rätt
Alla ska vi äta, så också Västgårds höns. Utfodringen sköts via kontrollrummets dator. Två kilo foder ger i slutändan ett kilo ägg. Varje dag serveras 5 ton (!) foder på hönsens bord (läs: rännor). Datorns display berättar att hönsen under förmiddagen ätit 26 gram, återstår 89 gram innan sängdags. Stämmer ganska bra, räcker till både lunch, mellanmål och kvällsmat. På datorskärmen i kontrollrummet kan Mats också utläsa hönans vikt, räkna ut äggets vikt, reglera utfodringen, vattenmängden, ventilationen och sköta nattningen via ljuset.
Vart går äggen?
Maskinen packar 20 000 ägg på en timme och dagens ”skörd” ska levereras till läkemedelsindustrin för vidare förädling till bl a bröstmjölks- och näringsersättning. Kronägg är en annan köpare av Västgårds ägg. Efter leveransen dit, går äggen igenom ytterligare en kontroll, de vägs, sorteras och paketeras i traditionella äggkartonger med lock. Det är också på Kronägg som äggen stämplas innan vidare leverans till livsmedelshandeln.
In- och utcheckning på Västgård
På Västgård bor 40 000 höns. När hönsen anländer är dom 16 veckor gamla. Väl installerade på Västgård arbetar dom mellan 65 och 68 veckor. Här matas hönsen med foder av högsta kvalitet (närproducerat, så klart: bl a gårdens egenodlade vete) och friskt vatten. Hälften av hönsen bor i frigående stall och resten i burområde. Som tack för mat och logi levererar varje höna ett ägg om dagen, ca 22 kg per vistelse.
Sedan är hönan alldeles slutkörd, men ändå till nytta genom vidare bearbetning och blir bl a hönsbuljong.
Kuckeliku – kom och hjälp!
Det händer att en tupp smyger sig in i hönsleveransen. Den killen har det inte nådigt. Tänk på Cornelis Vreeswijks kända visa om hönan Agda, men vänd på historien. Djuren har ett revirtänkande och en tupp trivs gott med 6-8 höns. Vad händer då när han ska kampera med flera tusen flickor? Hualigen, stackars krake! Brudarna mobbar, han är en mes, liksom ingen riktig karl… Tuppens fjädrar flyger under muntert kackel – tur att Ingela och Mats är observanta och raskt räddar honom, innan han står där alldeles naken.
Svalt och fräscht i kylen
Kylrummet är stort, här står flaken på pall i prydliga rader. Celsius visar på 15 grader, det är här äggen förvaras efter packning i väntan på vidare färd mot kund. Två gånger i veckan hämtas flaken och äggen är då aldrig äldre än fyra dagar.
En räkneövning som förbluffar
I Sverige äter vi ca 200 ägg per person och år. På Västgård produceras årligen över 14 miljoner ägg. Om alla dessa ägg skulle levereras till vanliga hushåll hade Västgård med lätthet försörjt kommuninvånarna i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Ändå hade 10 000 ägg blivit över till världens största omelett!
Mer om äggets underbara sfär
Vill du förkovra dig? Då ska du besöka följande hemsidor: www.kronagg.se och www.svenskaagg.se. Där finns mycket matnyttig information.
Kan man bli kär i en höna?
Ja, det kan man. När jag steg in i höns-salongen fullständigt smalt jag av ömhet och kärlek till dessa fina, mjuka, luddiga och näpna varelser.
|
|
Här, i rännan, hamnar de nyvärpta äggen för vidare transport till packcentralen. |
Med försiktiga rörelser och falkens blick pejlar Ingela läget. |
|
|
Tupp i hönsgård: ”Hjälp, rädda, befria, undsätt, bevara mig, snääääälla Ingela!” |
Burhönsen bor i Västgårds lite mindre sviter. |
Vid pennan: Gun Dymling Faxheden
Foto: Kristina Eriksson
FAVORITRECEPT FRÅN INGELA OCH MATS
Västgårds lilla delikatess
Den här glassen passar utmärkt till en äppelpaj – eller allena, med ett glas god likör
Ingredienser:
4 ägg
2 dl strösocker
5 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker av god kvalitet
Gör så här:
- Vispa ägg och socker pösigt
- Vispa grädde och vaniljsocker i en ny bunke
- Vänd varsamt samman ovanstående
- Häll i form och ställ in i frysen
- Efter ett dygn är glassen färdig, låt stå framme en stund innan servering
Tips: Dekorera med färska bär eller hyvlad choklad
|
|
Västgårds restfest
”Man tager vad man haver”
Ingredienser:
Överblivet ris 1-2 eller 3 ägg (beroende på mängden ris) Grönsaker som finns hemma Kryddor som du tycker om
Gör så här:
- Vispa ägg (äggen)
- Blanda ner ris och skurna grönsaker
- Krydda efter behag
- Stek på medelvarmt järn
Tips: Sätt dig i TV-soffan och kolla på sporten!
|
|
Blått: check! Rött: check! Grönt: check!
Ingela arbetar med snabb och varsam hand vid sorteringsbänken.
Mats övervakar och justerar paketeringsmaskinen, medan Ingela med falkögon synar kvaliteten på äggens skal.
Äggen lägger sig i rätt läge för att småningom ställa sig i flaket med bredsidan uppåt.
Japp, det funkar, men hur? Spetsen till vänster, snyggt och prydligt.
Marsch, marsch, marsch. På väg mot sista anhalten, för packning.
Lampor lyser och siffror snurrar: inget går Mats förbi när han granskar hyresgästernas välmående.
Packat och klart! Dagens första pall på väg in i kylrummet mot slutmålet.
Hos de frigående hönsen är stämningen på topp, här kacklar alla med alla.
Likt cirkusartister balanserar hönsen på sina pinnar.
|