smedstorp-se-0
smedstorp-se-1
smedstorp-se-2
smedstorp-se-3
smedstorp-se-4
smedstorp-se-5
smedstorp-se-6
smedstorp-se-7
SMEDSTORP
Mittpunkten på Österlen

NYHETSSPALT

Info från 
Gymnastikförening

2020-03-29

Aktuella info på 

Gymnastikföreningens sida.

I korthet, Barngympan startar förhopningsvis ute onsdag 1/4. Tisdagsgympan är fr.o.m. 31/3 utomhus. Läs mer på 

Gymnastikförening >>>  

 

Städdag

2020-03-26

Lördagen den 4/4 kl 10.00 samlas vi vid Medborgarhuset. Dags att klä byns påskris samt snygga till ute, inför påsken. Byalaget bjuder på grillad korv
Välkomna!

 

MUSIC QUIZ

2020-03-11

Fredagen den 13 mars kl 18.00 öppnar vi Medborgarhuset för Karins Music Quiz. Ta gärna med egen picknickkorg. Quizet startar kl 19.00.
Entré 50 kr, barn under 12 år gratis.
Alla är välkomna.
/Byalaget

 

Loppis den 10 april
INSTÄLT

2020-03-05

Välkommen till Brandstationen långfredagen. Då är det dags igen att fynda på vår loppis. Husgeråd, porslin, tavlor, lampor, elartiklar, Verktyg, böcker, kläder, möbler, leksaker, mm.
Brandkårens kamratfören/Smedstorps IF

 

Årsmöte SIF:s Supporterklubb

2020-03-04

SIF:s Supporterklubb håller årsmöte den 18/3 kl. 18.30 i klubbvillan.
VÄLKOMMEN!

 

PICKNICK-JAZZ
Instäl, framflyttat till hösten

2020-03-02

Boka biljetter till vårens picknick-jazz­ lördag 21 mars på Smedstorps Medborgarpalats. Vi har nöjet att presentera Peter Lind and the Cabaret Bands jubileumsföreställning 20 år. Pris 325:- (inget återköp) Föreställningen börjar kl 20.00, insläpp från kl 19.00.
Biljettbokningoch mer info>>>

 

Loppispryla mottages

2020-03-02

Smedstorps IF tar tacksamt emot loppisprylar, hela och rena, ej vitvaror, stoppade soffor och däck.
Inlämning torsdagar 18.00 - 19.00 i brandstationen,
eller ring Jörgen 0733-208890

eller Leif Handlare 0414-51117

 

Dragningslista SIF:s Supporterklubb jan- feb

2020-03-02

Dragningslista januari - februari
Nr: 207, 74, 270, 140, 90, 217, 58, 118, 287, 15, 132, 174, 31, 127, 170, 51, 16, 232, 72, 42, 299, 69, 147, 300, 125, 38, 190, 123.

/Kontrollanten

 

Ny adress till
Webb-mejlen

2020-02-01

Vår webbmejl har bytt namn till WebSupport. Och länken för att logga in på mejlkontot via webben är ny. Din gammla länk studsar vidare till rätt sida, men du bör spara ett nytt bokmärke/länk.

Jag har uppdaterat länkarna på vår

Medlemssida>>>

till den nya inloggnings sidan för webbmail och deras nya Guider.

 

Se mer av facebooksidan

Smedstorp.se

längst ner på Startsidan >>>

 

 

Trafikmiljön i byn

2019-06-16

Läs Trafikverkets svar på våra frågor/önskemål om en bättre trafikmiljö i Smedstorp.

Läs svaret här >>>

 

Hittar ni till tågparkeringen?

2014-01-01

Vi vill bara upplysa alla om möjligheten till parkering på torget vid Medborgarhuset för de som ska åka med tåget. Nu har tågtiderna dessutom utökats med tågbuss på natten fredag och lördag. Kolla på Skånetrafiken för närmare info.

 

SIF samlar burkar Och flaskor

2013-07-12

Smedstorps IF samlar in alla sorters öl- och läskburkar och petflaskor, även de man inte får pant för. Dessa får de som förening sedan pengar för. Lämna gärna era burkar på Idrottsplatsen i en påse eller direkt i deras tunna som är avsedd för burkar. Ett enkelt sätt att stödja föreningen och samtidigt bli av med sina burkar. Föreningen deltar även i en tävling där de just nu ligger på plats 21, följ länken för att se hur föreningen ligger till. pantamera.nu/foreningskampen 

Tack på förhand SIF!  

 

 

>>>ARkIvERADE NYHETER

 


BLI MEDLEM

smedstorp.se
Föreningen smedstorp.se bevakar nyheter och aktuella händelser i Smedstorp för publicering på hemsidan. Den som önskar bidra med text eller bild kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlem erhåller emailadress @smedstorp.se
Självklart kan man också bli medlem även om man inte önskar någon emailadress.
Frågor kring medlemsskap kan göras på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Medlemsavgift 50 kr/år

Vårat bankgiro är 5301-3454

 

 

Gamla Krukmakeriet blev Bissans hem

2014-07-11

 

Utmed Storgatan i ett underbart gult hus gömmer sig ett gammalt krukmakeri. Här hälsar Bissan mig och Kristina varmt välkomna och berättar engagerat husets historia och om hur hon hamnade just här.

 

Bissan är uppvuxen i Stockholm, Mälarhöjden, med sina föräldrar och fem syskon. Båda föräldrarna arbetade som trädgårdsmästare och de hade en helt magisk trädgård, säger hon. Hon är utbildad dekoratör och har arbetat både med att hänga utställningar, skylta om fönster och för Dramaten. Samt har hon en verkstadsutbildning som keramiker på Uppsala Ekeby. Hon har även gått flera olika konstskolor bl.a. på Gotland. Trots att hon har en femårig utbildning kallar hon sig aldrig konstnär utan hon vill vara keramiker i andras ögon. Det är det hon brinner för.

 

 Bissan24aBissan13a Bissan05a 

 

2002 var det dags att lämna Stockholm där hon sedan 1970-talet hade arbetat som keramiker och ihop med andra kollegor drivit en verkstad och galleri i Gamla Stan. Målet var Skåne och av en slump trillade hon över huset i Smedstorp och när hon kom in och såg den vildvuxna trädgården samt det orörda krukmakeriet så kände hon bara att här måste jag bo. Det var magiskt att se alla gamla krukor och verktyg som stod kvar som de hade blivit lämnade för ca 70 år sedan, säger Bissan. Här hade hon även något att ta tag i. I trädgården fick hon ta till sina gröna fingrar som hon har ärvt från sina föräldrar och har efter åren som gått skapat många fina oaser och platser i trädgården. Hon har funnit en stenad gång mellan det gamla torrdasset och brunnen som med sitt slingrande i trädgården skapar en härlig känsla.

 

Det orörda krukmakeriet var som gjort för Bissan. Mellan åren 1879-1929 var här en industri under namnet Göranssons Krukmakeri. Fyra personer hade arbetat här och när de gick bort 1929 lämnades hela verkstaden orörd som nästan fick fungera som en helig plats för döttrarna som fortsatte att driva bosättningsaffären inne i huset. I princip var huset orört när Bissan fick nycklarna och det var en hel del att ta itu med. Men det var det som var charmen med det hela samt att man kunde känna historiens vingslag. Hennes saker får nu dela plats med Göranssons och det tillsammans skapar en härlig harmoni. Torkställningen drejplattan, gamla obrända krukor finns kvar samt inne i den gamla ugnen finns både keramikföremål från förr blandat ihop med hennes nya alster. Det enda hon har förändrat är att hon har målat väggarna, bytt fönstren som i princip nästan trillade ut och dragit in vatten. Annars är allt som förr. Men allt har vuxit fram successivt för det behövdes lugn och ro i samband med flytten och det märks att allt har fått ta sin tid för allt är verkligen fint avvägt.

 

Bissan berättar varmt om Göranssons och nämner att inne i huset fanns både slambassäng och att vinden användes för att torka leran. Man hissade upp lergodset genom en lucka i taket. Här gjordes olika bruksföremål såsom bl.a. blomkrukor, pottor, skålar, stekfat och dryckesmuggar. Men även kakelugnar slogs här och inne i huset finns mycket fina exempel på detta. I bosättningsaffären som huserade en bit in i huset från krukmakeriet sett sålde man först krukorna men sedan har hon fått berättat för sig av de äldre i byn att det var här man gick för att köpa sina julklappar förr.

Idag görs det inte så mycket bruksföremål i verkstaden längre. Visst händer det att Bissan gör någon skål eller ljusstake, men det är det fria arbetet som hon älskar. Att det får komma av sig själv det hon skapar. Framförallt är det masker och här har hon ingen mall eller något mål utan det som hennes händer vill skapa – skapas. Hon gör även babykläder som är väldigt populära som doppresenter. Vitlökar skapar hon också en hel del och varför det har blivit så vet hon inte mer än att hon säger att de är goda och de håller djävulen borta. Hon känner en enorm glädje över att få förvalta denna skatt som krukmakeriet är och tycker det är så roligt att det är så många som har berättat historier om huset för henne. Hon känner även en tacksamhet från byborna som har fått komma in och se hur det ser ut genom att hon har öppet under påskarna t.ex. På övriga tider på året är det bara att höra av sig till henne så öppnar hon upp. Passa då även på att njuta av den fantastiska trädgården och titta på hennes trädgårdskonst som finns bland de underbara växterna.

 

För att besöka Bissan kontakta henne på följande:
0414-51080
0768-640436
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Text: Tina Tengvert
Foto: Kristina Eriksson

 

 

 

 

Bissan01a

 

 

Bissan03a

 

 

Bissan12a

 

 

Bissan11a

 

 

 

 

 

Bissan21a Bissan18a Bissan22a
Bissan09a Bissan08a Bissan02a