smedstorp se

Pumptracken i Smedstorp - känd i hela Sverige!  

2023-02-14

pumptrack sign

   

Smedstorp är nog mest känt för att ha en pumptrackbana (En slags cykelbana där man pumpar sig fram med cykeln.) som många från hela landet kommer och besöker. Jag har varit där ganska mycket och där har varit folk från många olika ställen och det är väldigt kul att se och höra. Pumptracken har byggts av människor från byn som till exempel Gael som även har en cykelskola som han lär både vuxna och barn att cykla där och i skogen där Smedstorp också har en alldeles ny och fin mountainbikebana. Det som är så bra är att pumptracken är öppen dygnet runt och man får vara där så mycket man vill så länge man följer reglerna som står på en skylt innan man åker upp för backen upp till pumptracken. 
 
Man kan även låna cyklar hos Gael som man kan cykla på där som är till för både pumptracken och skogen för både små och stora (men man måste vara medlem i klubben för att få hyra cykel) barn och ungdomar under 25 år kostar det 50 kr för och för vuxna kostar det 250, för familj kostar det 350 och för att vara stödmedlem bara för att hjälpa till kostar 100 kr per år.  

Sponsring 

Cyklarna Gael hyr ut är köpta från Österlen expressen och Sparbanken Syd har sponsrat dom till att köpa in cyklarna. Pumptracken ligger mitt inne i byn och är jättelätt att köra till eftersom det finns parkeringar som man kan parkera på både vid Smedstorps skola och badet. Pumptracken har fått hjälp av Sparbanken syd vad jag vet även cyklarna för på Gaels cyklar han hyr ut så finns det Sparbankens logga på dom och det finns även loggan på flaggan som har satts upp nu uppe på pumptracken. 

Bättre belysning tack vare engagerad ungdom 

Pumptracken har förändrats mycket sedan den byggdes som till exempel så har dom byggt två hopp bredvid där det bara var grus och där är ett litet hopp och ett stort. Det har även kommit gatulampor där så man ser vart man cyklar när det blir mörkt på pumptracken för att jag, My Håkansson tog upp det på Ungdomsrådet i Tomelilla. Det tog lite tid för kommunen att lyssna men jag gav inte upp och efter många om och men så satte dom upp gatulamporna. 
 
Gael har även lite svåra hinder ibland på asfaltsplanen innan éntren till pump tracken och sen finns det en gräsplan vid dagiset och där är en återvändsgränd. Där finns olika sorters hopp och balansramper men även broar man ska försöka cykla över men det krävs mycket teknik för att göra det. 

Cyklistens vett & etikett 

Det som är så bra med cykelskolan som Gael har också är att han verkligen lär oss och visar hänsyn till alla andra övriga och han lär oss hur man ska vara till mötande, hälsa och ibland kanske till och med stanna och uppföra sig och inte sladda och så för då får alla cyklisterna i Smedstorp men även på fler ställen dåliga rykten. Så alla lär sig att uppföra sig och vara trevliga och det uppskattar alla andra runt omkring i byn också och det är jättebra. När man cyklar på pump tracken så ska man pumpa sig fram med cykeln och inte tveka för då går det inte bra och då ramlar man. Det som är så kul med detta är att det är så många personer från grupperna som kommer från så många olika ställen så man lär känna så många nya personer som är trevliga och snälla. 

Intervju med Gael

-Hur är det att ha cykelskolan och lära ut alla barn? 
Han svarade att det var kul och att det är mycket ansvar och säkerhet och så.
 
-Har du något tips man ska tänka på när man börjar? 
-Att börja med grunderna och försöka pumpa på platt mark och inte svänga med styret för mycket och ha blicken fäst framåt. 
 
-Hur fick ni idén av att bygga pumptracken? 
Han läste om det i en cykeltidning och tyckte att det skulle vara kul och för att det var så tomt och tråkigt där dom byggde det för det bara var massa ogräs och så. 
 
Text & bilder
My Håkansson, som går i 6:an på Smedstorpsskolan.