smedstorp se

SMEDSTORPS FÖRSTA SKOLOR

 

 

Du hittar information om Smedstorps skola idag under fliken Barn och Utbildning i fältet till vänster.

 

Folkskolan infördes i Sverige 1842 och den första skolan i Smedstorps församling byggdes i Tjustorp åren 1841-42 till en kostnad av 822 kronor och 12 öre. Enligt ritningen var skolhuset 25 alnar långt och 11 3/4 alnar brett.

Nils Göransson från Södra Kverrestad antogs som entreprenör och den första fjärdedelen av entreprenadsumman erlades 1 december 1841 och den sista fjärdedelen då skolhuset stod helt färdigt, lagom till skolstarten året efter.

 

skola-tjustorp-1842

  Tjustorps skola, byggd 1841-42, var Smedstorps
  första skola. Teckning av Frans Lindberg

skolsal-gardlosa  

  Skolsal i Gårdlösa Skola. Målning av Frans Lindberg

 

 

 

Med största sannolikhet hette den första skolläraren B O Willasson och enligt kunskapsförordningen från 1842 skulle den, som söker tjänst som lärare, visa gudsfruktan och sedlig vandel. Dessutom skulle den sökande avlägga prov inom specifika områden.

 

I september 1872 brann skolhuset ner till grunden efter ett åsknedslag. Blixten gick igenom en glasruta intill kakelugnsbänken där den dåvarande läraren Roswall och hans hustru just antänt halmen. Skolan återuppbyggdes på den gamla grunden.

 

År 1848 uppfördes Gårdlösa skola och då deltog samtliga bybor hemmahörande i Gårdlösa i bygget.
Efter järnvägens tillkomst 1882 växte bebyggelsen snabbt i anslutning till stationen i Smedstorp. Därför byggdes en ny skola i Smedstorp och den nya skolan blev gemensam för byarna Tjustorp och Gårdlösa.  Den gamla skolan i Gårdlösa såldes till en privatperson efter ha varit i bruk i endast 34 år.

 

Ljungstorps skola byggdes troligen 1890 och fungerade både som små- och folksskola. Skolan lades ner 1931 på grund av minskat barnantal sedan folkskolebarnen beordrats att gå till skolan i Smedstorp. Skolhuset såldes av kommunen till en privatperson.

 

Smedstorps Norra skola, som senare fick namnet Tunbyholms skola, byggdes åren 1847-48. Barnantalet kunde tidvis uppgå till 80-90 och läraren fick då ensam undervisa i alla ämnen.

Då man ansåg att vägsträckan från norra Tunby, Snogge och Flintelierna till Smedstorps Norra skola var för lång att gå, beslöt man på kyrkostämman 1876 att församlingen skulle köpa fastigheten Tunby 13 och starta skolverksamhet där. Skolan fick namnet Petersborg och den var både små- och folkskola till 1894 då man byggde ny folkskola för de äldre barnen.