smedstorp se

SPF Månadsmöte onsdagen den 19 april 

johan ekblad

     Johan Ekblad 
 

De vita bussarna, under kriget

Onsdagen den 19 april hade SPF Vitsippan i Smedstorp månadsmöte. Dagens föreläsare var Johan Ekblad, (som arbetar för Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö) Han berättade och visade bilder under rubriken "De vita bussarna, under och efter kriget".

Mycket intressant och givande föredrag, där vi fick information om mycket vi tidigare inte kände till. Ett stort Tack till Johan Ekblad som berättade med stor entusiasm om denna korta men intensiva händelse, som utspelades under tiden 8 mars -1 maj 1945, då Svenska Röda Korset och svenska militärer evakuerade 17 000 människor från koncentrationsläger och fick komma med de vita bussarna till Sverige. Eftersom  tiden var knapp så hjälpte även Danska Röda Korset till mot slutet för att kunna rädda så många som möjligt.

Johan Ekblad tipsade även om Ingrid Lomfors bok "Blind Fläck", som ger ytterligare perspektiv på denna historiska händelse. Ordförande Berit Danielsson tackade Johan Ekblad för det intressanta föredraget med en blomma.

Efter föreläsningen blev det kaffe med Greta Valfridssons goda kakor. Lars Larsson bad de som ville åka med på utfärden till Bornholm och till Fredriksdalsteatern att anmäla sig. Berit talade om att boulen börjar den 24 april kl:14:00 var och en tar med sig vad de vill förtära. Nästa månadsmöte är den 10 maj kl:14:00 då kommer Gunnel Jönsson och berättar om Lantbrukets historia med bildvisning.

Text: Maja
Foto: Ella