smedstorp se

SPF Månadsmöte onsdagen den 8 mars

Traditioner, folkdräkter, seder o bruk.

folkdakt  Berit Danielsson och 
Ann Margret Malmqvist
 

SPF Vitsippan i Smedstorp hade månadsmöte på Medborgarhuset den 8 mars. Ordförande Berit Danielsson hälsade 34 medlemmar välkomna, varav tre nya, till vår förening.
Ann Margret Malmqvist, vår föreläsare för dagen kom klädd i en vacker folkdräkt, hälsades även hon hjärtligt välkommen. Ann Margret Malmqvist hade mycket att berätta om folkdans, som hon varit mycket engagerad i. Hon har lärt många smedstorpsbor att dansa folkdans De vuxna fick dansa på Medborgarhuset. Hon undervisade 70–80 elever, som gick på Smedstorp skola, i folkdansens turer. De fick ibland uppträda och kallade då sitt folkdanslag för "Smedstorps gräbbor och pågar" För att de skulle kunna uppträda på olika ställen krävdes det att de hade folkdräkter på sig, så det blev till att sy upp folkdräkter. 1978 åkte en grupp till London för att dansa. De uppträdde på båten som betalning för maten.

Gårdlösa hade en egen tradition på fastlagsmåndagen, som var en helgdag. Då hängde man upp kransar som ridande drängar skulle ta ner med hötjugor. Sedan skulle de slå på en tunna som innehöll en kagge med öl. Den som lyckades slå sönder tunnan fick kaggen med öl och en flaska brännvin. Han blev då Kattkung och fick välja ut en flicka som blev Kattdrottning, De fick rida på hästar medan alla de andra vandrande efter dem, till en gård där det blev knytkalas.

Ann Margret Malmqvist berättade om folkdräkternas historia. De folkdräkter, som är bevarade, är sådana man använde till fest. På medeltiden använde man folkdräkten som vardagsplagg, därför är dessa uppslitna. Varje härad hade sin egen typ av folkdräkt.

Berit tackade Ann Margret Malmqvist med en ros för ett trevligt föredrag. Därefter drack vi kaffe och njöt av Greta Valfridssons underbara kakor. Lars Larsson hade lagt ut anmälningslistor på resor som man kunde anmäla sig till. Bert Danielsson tackade alla som kommit till månadsmötet.

 

Text: Maja Lindberg
Foto: Ella Ingemansso