smedstorp se

 


 

SPF Månadsmöte onsdagen den 10 maj

Gunnel Jönsson berättar om Lantbrukets historia med bildvisning.  

SPF Vitsippan i Smedstorp samlades till månadsmöte på Medborgarhuset i Smedstorp den 10 maj. 27 personer lyssnade på Gunnel Jönsson som höll föredrag: "Lantbrukets historia" och visade bilder hur lantbruket förändrats från tidiga 1900 talet fram tills nu. 

Hästarna var viktiga för lantbruket. Eftersom man inte hade blixt till kameran fotograferade man alltid utomhus, då var det självklart att även hästarna skulle vara med på familjefotot. Ofta plöjde man med två ardennerhästar. Från början spreds gödsel för hand, innan man fick gödselspridare. Ett av fotona var en traktor med järnhjul som kördes på gengas. Otrolig skillnad mot hur det är idag. Utvecklingen har verkligen gått framåt. 

När det var dags att gallra betor fick hela familjen hjälpa till att ligga på knä i betlandet. Raps började man odla på 40-talet. På Kulla började man dansa redan 1840 då hade dansbanan stampat jordgolv. 1858 blev det trägolv att dansa på.  Fortfarande dansas det på Kulla. Man hade också mjölkkor på gårdarna, Mjölkerskorna fick mjölka korna för hand. Mjölkkannorna sattes ut i på gårdens mjölkbord för vidare befordran till mejeriet, som fanns i varje by. 1977 blev det tankbilar som hämtade mjölken. Man hade även oxar som arbetsdjur både på åkern och i skogen. Det var även vanligt att ha 20 - 40 får på en gård. Man brukade göra sin egen Besk, ofta fanns ett bord i hallen med en flaska Besk och sockerbitar.  Det var som en välkomstdrink, gästerna försåg sig själva. Ansågs också vara bra mot förkylning. Föredraget avslutades med att Stig Jönsson sjöng Fattig bonddräng och läste bygdemålsdikter. Ordförande Berit Danielsson tackade för ett mycket intressant föredrag och trevligt framförande av sång och bygdemål. Kaffe och Greta Valfridssons goda kakor serverades därefter. Lars Larsson informerade om kommande resor. 

- Nästa månadsmöte är den 24 maj då det är utflykt till Nostalgicaféet i Tryde. Vi träffas kl 13.00 vid Medborgarhuset för samåkning. kostnad 140:- anmälan senast den 17 maj till Lars Larsson.  

- Den 14 juni kommer Kiran Maini Gerharsson, från Lunds Universitet och håller föredrag om " Ljus, aktivitet och sömn i vardagen". 

Text: Maja