smedstorp se

Österlens Mittpunkt invigs med pompa & ståt  

2008-11-02

                Kommunstyrelsens ordförande Kristina Jönsson invigningstalar inför de förväntansfulla åhörarna

kristina jonsson och klotet aj 2
Kristina Jönsson framför den avtäckta Mittpunkten - symbolen för Smedstorps centrala placering på Österlen


En provisorisk belysning hade ordnats för kvällen. En permanent belysning som skall  belysa Mittpunkten från två håll är planerad


Teamet bakom Smedstorpspralinen. Evalena längst till höger med döttrarna Cornelia och Caroline samt Lotta Cronwall till vänster

Invigningsdagen den 31 oktober var byn dekorerad längs huvudgatan.

halloween pumpa aj
En vackert utskuren Halloween pumpa

storgatan med marschaller aj
Hela Storgatan upplyst av marschaller fredagen 
den 31 oktober

STORT TACK TILL ALLA och envar som på ett eller annat sätt bidrog till att förverkliga klot-projektet Mittpunkten på Österlen! Tack riktas också till alla dem som gjorde den minnesvärda invigningen möjlig!

ÖSTERLENS MITTPUNKT INVIGD

Redan vid den stora jordbruksutställningen på 50-talet konstaterades att just Smedstorp är denna mittpunkt. Och även om begreppet Österlen kan vara svårt att helt klart definiera så är Smedstorp dess mittpunkt. Så det så! 
Fredagen 31 oktober 2008 går därför till historien. Åtminstone Smedstorps historia, för det var då själva invigningen ägde rum. Då avtäcktes den röda kula vid stationen som utgör symbolen för själva mittpunkten.

Invigningen förrättades som sig bör av kommunalrådet Kristina Jönsson. Dessförinnan hade bygdegårdsföreningens ordförande Kjell-Åke Andersson talat om historien bakom mittpunkten. Franco Paglialunga, som står för den konstnärliga utformningen och lett det praktiska arbetet, berättade om varför
installationen ser ut som den gör. Han har bl.a. använt cement och flis, material med koppling till Smedstorp och trakten däromkring.

Hela Smedstorp var upplyst av marschaller när flera hundra smedstorpsbor och gäster hade samlats för att övervara ceremonien och för att dricka glögg och provsmaka den nykomponerade ”Smedstorpspralinen”, skapad av Evalena Axelsson i lanthandeln. Den läckra pralinen är chokladbrun utanpå men inuti är den röd. Precis som en riktig mittpunkt skall vara. Stort tack till Evalena och alla andra som jobbat intensivt med allt kring detta festliga evenemang. 

Än en gång har Smedstorp visat sin framåtanda och nu drar vi vidare mot nya äventyr. Eller som fiskarn´sa: Kulan är röd – kör så det ryker. 

Text: Mats Josephson
Bild: Kristina Eriksson, Andreas Jönsson 

MITTPUNKTENS PERSONER OCH FÖRETAG
Klotprojektets ansvarige, Franco Paglialunga,
vill särskilt uppmärksamma de som medverkat på något sätt!
EvaLena, Kjell-Åke, William, Bissan, Jochen, Catrin, Arne, Berit, Kristina, Caroline, Mats, mfl. Kommunens turism- och näringslivsstrateg Olle Lidgren, Cementgjuteriet, Familjen Danielsson, KEBAB och smed-Thorsten.
Stort tack till alla!