spacer 

Senaste BOKTIPSet

2019-09-19

Trollskog och älvdans i Skåne,
av Caroline Alesmark

 
hetta 

hetta

 Trollskog och älvdans i Skåne

av Caroline Alesmark

 

Fin reklam för Gårdlösaleden!


I boken Trollskog och älvdans i Skåne beskriver författaren Caroline Alesmark hur hon fascineras av Alnabjär skeppsättning vid Gårdlösaleden:

 

...Har du möjligen sett den romantiska skotska tv-serien Outlander? Den handlar om en kvinna som färdas bakåt i tiden efter en ceremoni vid ett gravfält i Skottland och kastas rakt in i striderna mot England på 1700-talet. Varje gång jag kör förbi Smedstorp och ser de majestätiska stenarna uppe på kullen Alnabjär mumlar jag numera "Craig na Dun", namnet på det fiktiva gravfältet... 

 

  bokuppslag  

 

Om Gårdlösaleden och många andra spännande platser att vandra till i Skåne finns beskrivet i boken. Finns att låna på ett bibliotek nära dig!

 

  

 

 

Lena Edwall  

vår bibliotekarie tipsar.

 

Lena ska försöka komma med ett nytt boktips i veckan. Men har ni några tipps så publicerar vi gärna era tipps också.

 

 

 
 


konsten att stada forandra ditt liv med ett organiserat hem

Tidigare BOKTIPset

2018-03-18

Vårvindar friska! 

Böcker om städning är 

just nu mycket populärt.

Smedstorps bibliotek vill

gärna bidratill rena

och välstädade hem!

Vårvindar friska!

 

Böcker om städning är just nu mycket populärt.
Smedstorps bibliotek vill gärna bidra till rena och välstädade hem!

 

konsten att stada forandra ditt liv med ett organiserat hemTime Magazine listade Marie Kondo som en
av "The 100 Most Influental People" 2015! 

 

Gör så här så kommer du att leva resten av ditt liv i ett rent och städat hem. Marie Kondos metod är lika enkel som effektiv: »en gång rent aldrig ostädat«. Låter det som en utopi? Då ska du läsa den här boken! 

 

Du måste börja med att rensa ut och kassera. Sen ska du organisera dina utrymmen för vardagsliv och förvaring. Noggrant. In i minsta detalj. Gå igenom varje rum och byrålåda. Känn hur du tar initiativ över varje yta i ditt hem. Du kommer aldrig att återgå till den gamla röran. 

 

Marie Kondos metod är inte bara en praktisk guide för att sortera, organisera, förvara och kassera dina prylar. Den kommer att förändra ditt förhållningssätt till vardagen. Organiserad städning kommer att ändra ditt sätt att tänka och därmed förändra ditt liv.

 

 

 


Fler böcker om städning och att organisera sitt hem. ta hand om dodsbo
Alla finns på biblioteket i Smedstorp

forvara smart organisera ditt hem prylbanta farre saker storre frihet

dostadning ingen sorglig historia

 

stad guiden

 

  

 

 

 
 

 


 

 

 

spacer

Tidigare BOKTIPS

2018-01-18

Koka björn av Mikael Niemi

 
koka bjorn bok

Koka björn

av Mikael Niemi

koka bjorn bok

 

koka bjorn larsl

Åter tillbaka till mitten på 1800-talet (liksom historien om Ola Månsson från Gårdlösa),  men nu dock i det allra nordligaste Sverige, i Kengis, Tornedalen. Det är en roman om  väckelsepredikanten Lars Levi Laestadius men berättad utifrån en liten samepojke som prästen tar hand om. Det är kallt, kargt och ett eländigt superi. Livsvillkoren är hårda och samerna rättslösa. Niemis språk, noga utmejslat, gestaltar suggestivt miljön och människorna.

     

  

koka bjorn alven

“Älven sköljer bort allt fult. Jag balanserar på strandstenarna och låter oron rinna ifrån mig. Jag lämnar över mig, låter mina innersta tankar färdas bort och försvinna. Kanske är älven den finaste bilden av livet. Själen som aldrig föds eller upphör, som bara finns. Älven tänker åt mig. Den hjälper mig att stå ut. Jag kanske känner mig fastnaglad, men den svarar mig att allt är rörelse, inget består. Betraktar jag älven tillräckligt länge förvandlas jag till vatten. Det är en mäktig upplevelse. Som älv är det jag som stillnar medan stränderna börjar röra sig. Jag ligger utsträckt i hela min längd medan landskapet seglar förbi på ömse sidor med sina urskogar och sumpmyrar."

 

 

Men den här historien är också en mordgåta. Några vallpigor blir brutalt överfallna och mördade. En björn tror man har dräpt flickorna. Prästen och samepojken Jussi noterar, registrerar och analyserar alla spår i den ödesdigra jakten på den verklige mördaren.

 

Denna bok finns att låna i Smedstorp!

 
 

 


 

 

 

fore fallet

Tidigare BOKTIPS

2017-12-05

Före fallet av Noah Hawley

 
spacer

Före fallet

av Noah Hawley

fore fallet

 

En verklig thriller! En konstnär på väg att återerövra sin karriär efter lång period av alkohol och depression, lär känna en kvinna och hennes barn under sommarvistelse på ön Martha's vineyard. Kvinnan är gift med en mediemagnat som äger en av USA´s största tvkanaler. När paret ska åka hem till New York blir konstnären erbjuden att följa med ombord på det privata flygplanet. Det blir en minst sagt dramatiskt resa. Förutom den olidliga spänningen finns intressanta och aktuella referenser till mediernas makt och inflytande över den enskilde individen.

 

Finns även att låna som E-bok!

 

  

 

 

 

 
 

 


 

spacer

Tidigare BOKTIPS

2017-11-28

Spirit of Ola Månsson av Ture Jönsson

 
spirit of ola mansson

spirit of ola mansson

 Spirit of Ola Månsson

av Ture Jönsson

 

När jag flyttade till Smedstorp för lite mer än ett år sedan kom namnet Lindberg på tapeten vid flera tillfällen. Jag förstod snart att det funnits två berömda personer med det namnet knutna till orten. Den ene Lindberg var han som målade livet i byn runt sekelskifte, Frans Lindberg. Hans hus låg en bit upp längs Gårdlösaleden, nära Silverflickans grav. Bara en skylt finns kvar dock som talar om var huset låg. Den andre Lindberg var den berömde Charles Lindbergh, Amerikas förste superhjälte som 1927 flög ensam över Atlanten. Men vilken anknytning hade han till Smedstorp? Jo, hans farfar Ola Månsson kom från Gårdlösa, hans gård var Gårdlösa 15 och den ligger kvar och kallas Lindberggården. Ola Månsson föddes 1808 och fick ett rikt och dramatiskt liv. I boken Spirit of Ola Månsson tecknas hans märkliga levnadsöde och hur det kom sig att han blev tvungen att emigrera till Amerika. Det är ett hisnande äventyr att läsa om ett stycke svensk historia utifrån ett lokalt perspektiv. Att sedan både son och framförallt sonson blir en viktig del av Amerikas politiska historia är också otroligt spännande. En tanke upprepar sig under läsningen: Ingenting är nytt under solen.

 

  

 

 

 

 

 
 

 


 

 

sakna dig

Tidigare BOKTIPS

2017-10-29

Imorgon kommer jag att sakna dig av Heine Bakkeid

 
spacer

sakna dig

Imorgon kommer jag att sakna dig

av Heine Bakkeid

 

Nu känns det skönt att krypa inomhus med en bok som förstärker kontrasten mellan inne och ute. Romanen utspelar sig på en enslig ö i nordligaste Norge där vinterstormarna drar in. En ung man befaras ha drunknat där, men man har ännu inte hittat någon kropp. En vingbruten polis som just avtjänat ett längre fängelsestraff blir skickad dit för att söka efter mannen. Föräldrarna vägrar tro att sonen är död förrän en kropp hittas. En stormig natt spolas ett lik iland, men det är inte den försvunne mannen utan en kvinna.

 

  

 

 

 

 

 
 

 


spacer

Tidigare BOKTIPS

2017-11-06

Konsten att fejka arabiska, av Lina Liman

 
joyce carol oates

joyce carol oates

Jack of Spades

av Joyce Carol Oates

 

Om man gillar J C Oates men tycker att hon ibland är i tyngsta laget kanske denna mer lättsmälta men raffinerade intrig kan passa. En framgångsrik författare, amerikansk bestseller i deckargenren, skriver i hemlighet och under stark påverkan av whisky ett antal romaner som ges ut under pseudonym. Till skillnad från hans officiella författarskap som är oförvitligt, innehåller dessa böcker så makabra historier att de lanseras som sexistiska noirdeckare. Ingen i hans familj känner till hans dubbla författarskap men en dag upptäcker hans dotter en av böckerna och börjar ställa frågor.

 

  

 

 

Lena Edwall  

vår bibliotekarie tipsar.

 

 

 

 

 
 

 


 

konsten att fejka

Tidigare BOKTIPS

2017-10-29

Konsten att fejka arabiska, av Lina Liman

 
spacer

konsten att fejka

 Konsten att fejka arabiska

av Lina Liman

 

Det här är författarens egen berättelse. Ända sedan barndomen har hon känt att det är något som är fel. Hon har problem med att kommunicera med sin omgivning, har svårt att tyda subtila signaler och “läsa mellan raderna”. Trots det har hon högsta betyg i skolan. Så länge tillvaron är strukturerad på ett förutsägbart sätt kan hon klara sig bra. Ju äldre hon blir tilltar dock problemen. Hennes strategi är att försöka förstå vad människor omkring henne förväntar sig, och sedan anpassa sig. Till slut finns inget av henne själv kvar och hon går in i långvariga depressioner och otaliga vändor i psykiatrivården. När hon i 30-årsåldern får diagnosen högfungerande autism faller äntligen bitarna på plats. Detta är en gripande skildring av en helvetesresa och en inblick i dagens psykiatrivård. Denna bok finns även att läsa som e-bok!

 

  

 

 

Lena Edwall  

vår bibliotekarie tipsar.

 

 

 

 

 
 

 


spacer 

Tidigare BOKTIPS

2017-10-22

Hetta, av Jane Harper

 
hetta 

hetta

 

Hetta 

av Jane Harper 

 

Den här boken läser jag på Kreta i juli, 28 grader i skuggan! Helt rätt förutsättningar för att komma in i boken. Hetta utspelar sig dock i Australien i en liten avsides by där allt stannat av på grund av den långvariga och olidliga torkan. Alla funktioner i byn är påverkade och många bönder står på ruinens brant. Här begås ett bestialiskt mord på en familj, endast ett litet spädbarn skonas. En desperat handling av den skuldsatte fadern i familjen? En vän till den mördade familjen återvänder till byn för att närvara på begravningen. Han är polis och åtar sig motvilligt att ta reda på vad som egentligen hänt. Spännande till sista sidan!

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 
 


BOKTIPS 2017-05-23

Sötsaker med gott samvete

receptbok

SMARTA SÖTSAKER UTAN SOCKER, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer 

av Ulrika Hoffer

 

Tänk att det finns chokladmousse som man mår bättre av att äta än att låta bli! Här får du massor av recept på sunda sötsaker - näringsbomber förklädda till godis och bakverk.

 

Fler och fler väljer att utesluta socker, gluten och mjölkprodukter - utan att vara intoleranta eller ha allergiska skäl. Istället handlar det om ett aktivt val att äta bättre, må bättre men utan att nöja sig med tråkiga tröstpris i form av bleka alternativ, fullproppade med smakförbättrare och tillsatser.

 

Smarta sötsaker är godis, kakor, bakverk och efterrätter utan socker, vitt mjöl och mjölkprodukter. Enkla recept, utan långa och krångliga ingredienslistor, flera bara rörs ihop, formas och äts som raw food. Andra gräddas och äts med en klick grädde och färska bär.

  

Gun Nilsson

blev glad när hon upptäckte recepten i denna bok. Hon har flera barn och barnbarn, vänner och bekanta som har olika önskemål när det gäller sötsaker. Hon försöker också själv att hålla nere sockerkonsumtionen. Till sommarens kalas rekommenderar hon Smarta sötsaker. En viktig ingrediens i många av recepten är att använda dadlar (istället för socker) som man mixar. Dadlar kan man hitta billigt på Lidl i Tomelilla tipsar Gun. Ett annat tips för smoothies är att köpa lite övermogna bananer (billigt!) skiva och lägga i frysen. Gun bor i Smedstorp och arbetar på Smedstorps skola. När hon inte bakar och lagar mat gillar hon att vandra på Gårdlösaleden.


BOKTIPS 2017-05-01


 

ljudbok

Vad gör man i Smedstorp en
regnig dag 
 

 

Gör som vi, låna en ljudbok på Smedstorps bibliotek och dröm dig bort en stund.

Biblioteket har gjort en satsning på ljudböcker för barn och köpt in många av de populära böckerna, allt från Alfons Åberg till Lasses-Majas detektivbyrå. Hoppas du har kvar en CD-spelare!

Hälsningar från Nalle & Hedda!

 

 

Hedda

 

  hedda

  


BOKTIPS 2017-03-08


image01

 

Dina har läst: 

 

Kvinnan på tåget

av Paula Hawkins 

 

Spännande psykologisk thriller som var väldigt svår att lägga ifrån sig! Författaren låter läsaren följa en kvinna vars liv är en lögn och hon börjar fantisera om ett par som hon betraktar varje dag, när hon sitter på tåget. Hon ser deras hus från en plats där tåget stannar varje dag när hon pendlar till jobbet. Hon blir besatt av deras relation och en dag ser hon något som drar in henne i en farlig och oberäknelig situation med många oväntade sanningar som uppdagas genom berättelsen.

 

 

  

image02

 

 

Hedda har läst: 

 

Bu och bä i städtagen

av Olof och Lena Landström 

 

Bu och bä är två små lamm som hittar på en massa. I denna bok försöker de sig på att städa. Och det är inte alltid lätt. Bra att ha en dammsugare!

 

 

 spacer

 

Dina och Hedda

 

Dina och hennes dotter Hedda är ganska nyinflyttade till Smedstorp. Till biblioteket kommer de varje måndag och Hedda lånar massor. Troligtvis vår flitigaste låntagare, trots sin ringa ålder, 2,5 år.

 

 image00

 


 

boktips hampus

BOKTIPS 1

 2017-02-28

 

Jag har läst LasseMaja och fotbollsmysteriet av Martin Widmark. Den var väldigt spännande. Jag gillar mysterier. Det är inget fel på böckerna om LasseMajas detektivbyrå, de är alltid roliga. De spelar en fotbollsmatch. De möter Solbackalaget. Det handlar om en silverbuckla som blir stulen. Sen vill jag inte avslöja mer.

Läs själv!

 

Jag som har läst heter Hampus Månsson.

Jag går i tvåan på Smedstorps skola och jag bor på Tunby.

 

 

 

BOKTIPS 2017-03-07


image01

 

 

KÄNNER NI VIBBARNA?

av Erik Niva

 

Det handlar om fotboll, visst gör det det. Men egentligen handlar det om unga människors drömmar och om hur fotbollen kan föra samman ungdomar från olika kulturer.


Erik Niva är känd för sina fotbollskrönikor i Aftonbladet och från TV-program. Han har skrivit flera böcker om fotboll ute i världen.


MEN DU BEHÖVER INTE VARA FOTBOLLSTOKIG FÖR ATT GILLA DEN HÄR BOKEN!

  

image02

 

 

IGELKOTTENS ELEGANS 

av Muriel Barbery

 

En riktigt mysig historia om en kvinnlig portvakt i Paris, som inte alls är vad hon verkar, och om en 12-årig flicka i samma hus.
Man blir på bra humör av boken som är ännu bättre än filmen.

</a></p> <p> </p> <p style="line-height: 14.3px;">Hälsningar

Mats Josephson

 

 spacer

 

Mats Josephson

är Smedstorpsbo sedan länge och bor på Ekdala gård. Han är en riktig allround läsare och har ofta snappat upp nyheter, både lite udda och populära. Oftast kan biblioteket beställa böcker från alla sydöstra skånes bibliotek.

 

 image00