smedstorp se

Tomtarna samlas, hemma hos Ulla Nybjer

2008-12-11


 Gammal elektrisk Smedstorpstomte från Smedstorps cementgjuteri


 Ulla med en bråkdel av alla sina tomtar 

På Kanalgatan i Smedstorp bor det tomtar av alla sorter. Det började med att Ulla fick vackra bokmärken, bland annat en riktigt fin tomte från pappersaffären i Eslöv när hon var 5 år. Den lade grunden till hennes samling, som nu är 700 till 800 stycken tomtar, hon vet inte riktigt, men en himla massa är det. Ulla älskar sina tomtar, fina och snälla ögon är viktigt att de har. Förra veckan fick Ulla en tomte av sin chef, den lilla tomten hade "bara" prickar till ögon men han får ändå vara med i samlingen. Tomtarna har bott på olika adresser, men fått följa med vid varje flytt. Loppisar har varit det bästa tillfället att fynda på. Många gåvor av vänner och bekanta har det blivit.

Senaste tillskottet var en samling av 100 tomtar, som Ulla erbjöds att köpa. Hon hade sett ett foto som fanns i Ystads allehanda som Kristina Eriksson tagit i somras. Tomtarna blev ett fint tillskott till hennes samling.

Varje år tar Ulla en veckas semester innan jul, för att placera ut samlingen. Då måste mycket annat plockas bort, för att tomtarna skall få plats.
Julgardiner,dukar mm, ja allt som hör julen till finns då i Ulla och Henrys hem att beskåda och njuta av. Från jul fram till 20:de Knut när julen dansas ut. Tomtarna packas varsamt ner i kartonger, sen har Ulla tomtar på loftet.
Till Österlens mittpunkt, Smedstorp, dit flyttar
gärna tomtarna in och trivs.

Text Catrin Liden
Bild Kristina Eriksson

 

 


 Det tar tid att placera ut över 700 tomtar. Ulla tar en vecka på sig för att få alla på rätt plats.Här ser vi en liten del av samlingen  

 spacer


 Musicerande Jultomtar från 1950-talet 


 Bokmärket med den ståtliga tomten som startade Ullas samlariver 

 spacer


 Ulla har en tomte i trädgården som vaktar huset 


 Lertomte från 1950-talet köpt i Smedstorp  

 spacer


Lertomte som Ulla fick av sina föräldrar för 40 år sedan


 Den största adventsljusstaken i Smedstorp står i Ullas och sambon Henrys trädgård. Den har Henry tillverkat. Tygflaggan kommer från Tore Häggs affär i Smedstorp

 spacer