smedstorp se


Populär Byavandring  

2008-07-30

    

   

Måndagens byavandring lockade ett 80-tal intresserade. Det var många bybor som deltog men också de som rest långväga för att gå med. En del av dem har tidigare bott i Smedstorp och det blev många trevliga återseende.

Det var Bygdegårdsföreningen som bjudit in och arrangerade denna trevliga runda. Eftersom deltagandet var så stort så delades gruppen in i två mindre grupper. Kvällens guider var William Mårtensson, Torsten Lundberg, Per-Åke Edstrand, Berit Nilsson och Kjell-Åke Andersson. Tillsammans bidrog de med fakta om husen i byn och främst då om de hus som ligger på Storgatan eftersom det är dessa hus som är de äldsta.

Vi som var med fick höra en och annan anekdot om husen i Smedstorp och deras ägare. Vad sägs om berättelsen från den gamla livsmedelsaffären på storgatan 28. Affären hade på den tiden stora enkelglasfönster och det bildades kondens på insidan nattetid. På morgonen när man gick förbi kunde man se hur råttorna stod på bakbenen och drack vattnet från glaset. Detta fångades en gång på bild av Tore Hägg som då bodde i byn. Idag har man svårt att föreställa denna syn då huset fått en rejäl upprustning av sina nuvarande ägare.

Efter en nära tre timmar lång promenad med
många skratt längs Storgatan bjöds vi på kaffe
och kakor och fortsatte att prata om allt
som vi hört.

Text Maria Edstrand Andersson
Bild Kristina Eriksson

 

 

                  spacer