smedstorp se


Torsdagslunch med Greta  

2008-02-25


Astrid och Sven Ringström placerar ut de väl- fyllda uppläggningsfaten.  


Sten-Inge och Gudrun Svensson från Lunnarp samt Annemarie Thulin förser sig av den goda efterrätten. Gretas efterrätter slinker lätt ner.  

 

I 18 år har det serverats lunch på Medborgarhuset i Smedstorp i hemtjänstens regi. Varje torsdag kl 12 samlas ett 20-tal glada pensionärer för samvaro och gemensam måltid. Under alla år har Greta Walfridsson lagat den goda maten och med sitt glada humör skapat en trevlig atmosfär. Till sin hjälp har hon Agne Persson samt Sven och Astrid Ringström. De hjälper henne med dukning, potatisskalning och disk. Den goda maten och gemytliga samvaron borde locka fler att utnyttja möjligheten att för endast 25kr förgylla vardagen.
Se bilderna från en torsdag med gemyt och härliga dofter från köket.

Torsdagen den 21 februari serverade Greta köttfärslimpa med ugnsstekt rotsakspytt och perfekt kokt potatis. Gammaldags smulpaj med Gretas egenhändigt plockade björnbär blev en härlig avrundning. Mjölk är en populär måltidsdryck så Greta erbjuder tre olika varianter.

Förra torsdagen serverades stekt strömming, men även stekt inlagd ättiksströmming.

Greta är noga med råvarorna. Frukt och bär kommer ofta från hennes egen giftfria trädgård och om fisk står på menyn så köps den alltid samma dag som den tillagas.

Att gästerna uppskattar maten går inte att ta miste på. Trots att Greta uppskattar önskemål för nästa veckas matsedel föredrar gästerna att låta Greta överraska dem.

Det går inte att laga så god mat för 25 kr anser flera, i synnerhet som Greta lagar så rikliga portioner att men kan ta om flera gånger. Ett matställe man verkligen kan rekommendera!

Text Anneli Noren Asker
Bild Kristina Eriksson

 


Greta kontrollerar om rotsakspytten är klar. Det gäller att veta när grönsakerna är mjuka men ändå har kvar av sin spänst. Och det vet Greta.

 spacer


Ingmar och Lillbet Åstrand samt Lisbet Knutsson i full färd med att ta för sig av köttfärslimpa och rotsakspytt.


Astrid Ringström assisterar med van hand.

 


Agne Persson diskar och får handräckning av 
Sven Ringström. 


Greta med den varma ugnsformen