smedstorp se

Bland tomtar och andra smedstorpsbor

2009-12-01

 

"Åh, bor du i Smedstorp. Vad roligt, där har de så god sammanhållning och gör så mycket fint tillsammans . De avundsamma utom sockens har rätt. Julmarknaden med grantändning är sannerligen ett bevis för det. Byalaget har med gemensamma krafter skött planering och iordningställande av en fin stämningsfull julmånadsinvigning igen. 

 

 

På dagen mellan regnskurarna kändes julen dock långt borta. Trädgårdar med blommande växter, min egen nyplockade bukett med ringblommor och de gröna gräsmattorna ledde tankarna åt helt annat håll än julen. Men då mörkret lagt sig, och färden gick till Galleri Banken där en ståtlig gran omgärdad av Glögg-gökar, smedstorpsbor i alla åldrar och storlekar samt marknadsstånd med julsaker, godsaker och fina kransar fanns ? då kom julkänslan.

 

 

Byalaget var förstås på plats med smedstorpsdekaler, konstlotter och lussebullebroscher m.m. Allt toppat och serverat med glada miner och goda skratt. Tomtetilltron vacklade dock i vissa läger. Då man inte alltid kan lita på att han sköter sina åtaganden som man önskar, får man själv se till att önskningen går i uppfyllelse, vilket klass 6 från Smedstorpsskolan arbetat för. Två söta och frusna flickor, Hilda och Evelina bland andra, sålde fina kransar som klassen förfärdigat med målet att få ihop till en skolresa till London. Och visst var det lite London i luften - dimma och regnmoln som hotade i mörkret.

 

 

Men Glögg-gökarnas skönsång, doften av varm korv, glada leenden och en ringlande ringdans, där inte bara en utan två tomtar var behjälpliga med stampande, klappande och sång, höll julstämningen på plats. Och såväl infödda smedstorpsbor som nykomlingar var ense om att nu har julen trots allt kommit hit till Smedstorp.

 

 

Text Moca Odesjö
Foto Kristina Erik

.

 

 

 

 

 

julmarknad07a

 

julmarknad18a

 

julmarknad26a

 

julmarknad02   julmarknad03
julmarknad04   julmarknad06
julmarknad09   julmarknad11
julmarknad12   julmarknad13
julmarknad19   julmarknad22
julmarknad22   julmarknad24
julmarknad25   julmarknad27