smedstorp se

Majken still going strong !

2009-01-15

 

I Smedstorp kan vi skryta med att vi har Skånes äldsta frisör som fortfarande blir vid sin sax! Är Majken Andersson inte det får det motbevisas. 

 

På första sidan i Ystads Allehanda 2007, kunde man läsa att Majken höll sitt löfte till sin far, som dog 1960, att driva hans frisörsalong på Storgatan 10 i Smedstorp vidare. Drivit salongen vidare har hon gjort med besked i snart 50 år. Innan dess som lärling hos sin far från 12- årsåldern. 

 

Majken har varit Smedstorp trogen utom de år hon bodde i Lund. Där gifte hon sig med Karl "Kalle" och fick sonen Lars.
1923 startade Majkens far Georg Dahlström (som var född i Norge) och hustrun Ester frisersalongen på Storgatan 10 i Smedstorp.
1960 infriade Majken sitt löfte och flyttade med sin familj från Lund för att ta över salongen. 

 

Hit kommer flera generationers kunder, man behöver inte ringa och beställa tid. Det har varit Drop-in långt innan begreppet fanns i Sverige. Salongen är öppen varje tisdag, onsdag och torsdag - middagsstängt 11-12.
Förr var det mycket rakningar, då kunde herrarna betala med poletter,inköpta på salongen förstås men det förenklade betalningen. Besöket hos barberaren gjordes nästan varannan dag. När el-rakapparaten kom i handeln införskaffades den av de flesta, det innbar då att nästan alla skäggiga karlar upphörde komma för att få skägget rakat med kniv. Nu är den tiden sedan länge förbi, inga kunder blir tilltvålade av "tvålmopsen" som Majkens lärare kallade henne. 

 

Under krigsåren arbetade Majken på salong i grannbyn Sankt Olof. En episod minns hon väl;  "Svanehals ", karln kallades så, klev in på salongen med en dragen kniv. Majken blev vettskrämd, men turligt nog ville han bara ha sin rakkniv slipad.
 
Frisersalongen överlevde både vägverket och ung bilförare!!
Genomfartsleden på Storgatan är smal , vilket gjorde att vägverket ville bredda gatan vid frisersalongen, en del av hennes hus ville de riva, men Majken ställde krav så det blev inget av med den rivningen. Det var ju bra för nu bygger man hinder för att trafiken ska vara lugnare genom byn. Visserligen gjorde en ung bilförare en våldsam entré hos Majken och Kalle klockan två en natt . Han körde rätt in i gaveln på frisersalongen, hela salongen blev illa åtgången. 
Under tiden byggnaden reparerades fick Majken klippa i vardagsrummet i bostaden. Gästerna som deltagit i födelsedagsfesten den kvällen olyckan inträffade hade nyss lämnat huset. 

 

Tisdagen den 13 januari 2009, är vi på besök hos Majken. Här ser ut som det nästan alltid gjort i salongen. Klockan är 14.00, en kund lämnar den invanda frisörstolen, det var Åke med fru som är från Skillinge och alltid kört hit för att bli klippt.
Nästa kund heter Ingvar Larsson och kommer från Sankt Olof, han är också stamkund sen 20 år tillbaka. Majken frisör känner hela sydöstra Skånes herrar till. De kör långa vägar för att bli klippta och få sig en pratstund.
Majken snackar,klipper och kör trimmern galant med stadiga händer. Att kunderna kommer känns bra, för " utan jobbet vore jag död " säger hon. 

 

I år fyller Majken 85 år, hon har ingen tanke på att sluta arbeta. Saxen + Majken = Livsglädje och social kontakt, inte bara för sig själv. 
Herrarna som kör långa vägar för att bli klippta önskar att hon fortsätter vid sin frisörstol många, många år ännu.
   
Text: Catrin Lidén
Bild: Kristina Eriksson 

 

 

 

  Majken i sin frisörstol

 

  En av stamkunderna blir klippt

 

  Saxen och trimmern löper vant