smedstorp se

En magiskt lysande mittpunkt

2009-11-01 

Efter att ha vandrat genom byn längs de underbart marschallupplysta gatorna, Storgatan och Gårdlösavägen, samlades ca 300 personer på fredagskvällen vid Österlens mittpunkt för att fira klotets 1-årsdag samt invigningen av Österlen lyser. Klockan halv sju hälsade Byalagets ordförande Per Åke Edstrand alla välkomna och det såg verkligen ut som om alla Smedstorpsbor tillsammans med tillresta besökande slutit upp dagen till ära. 

Per Åkes jubileumstal avlöstes av Kommunstyrelsens ordförande Margith Svensson som talade varmt om den lilla byn Smedstorp som en av Österlens mest växande byar tack vare alla initiativrika och företagsamma bybor. Hon uppmanade oss att fortsätta hålla lågan vid liv och vem av oss i byn har väl tänkt något annat? Efter de inledande talen var det dags att låta vår Mittpunkt stiga till skyn i form av en stor röd heliumballong. Tre stora strålkastare följde klotets färd mot himlen och visst symboliserade det glödande klotet den spirande företagsamhet och gemenskap vi har i vår by. För att förstärka denna känsla hade alla bybor stora tomtebloss som gnistrade likt stjärnor i den mörka kvällen. Stämningen var magisk! 

Från mittpunkten vandrade sedan folket vidare till medborgarhuset som kantades av de fantastiska sockerbetslyktorna som skolbarnen i Smedstorps skola hade tillverkat. Här fick vi nu vänta på stafettfacklan som i år, likt den olympiska elden, skulle lämnas vidare från Brösarp till Smedstorp. Medan vi väntade kunde vi avnjuta en grillad korv som Byalaget sålde för en billig peng samtidigt som vi kunde värma oss vid Francos härligt sprakande eldkorgar. 

Plötsligt uppenbarade sig stafettfacklan. Löpare från Andrarums IF och ungdomar från Smedstorp hade sammanstrålat vid Smedstorps kyrka och slagit följe in till byn där facklan lämnades över till Franco Paglialunga. Samtidigt höll Emma Karp Lundström, ordförande i Föreningen Österlen lyser, sitt invigningstal där hon betonade ljusets betydelse för oss människor. Hur den skapar en trygghet och en gemenskap som vi människor behöver för att må bra. Hon visste hur genuin gemenskapen var i Brösarp men sa att hon var imponerad över vad hon såg i Smedstorp. Att så många hade ställt upp för att lysa upp årets invigningsby! 

Nu var det dags att tända Francos fantastiskt smidda eldträd men Franco var nervös och behövde en stärkande tår. Oj hur skulle det här gå? Men istället för att svälja en stärkande besk blev han istället en eldsprutande best! Effektfullt sprutade han elden på järnträdet som började brinna. Efter att ha njutit av det magnifika trädet var det dags att avnjuta en god kopp kaffe med kaka som Byalaget serverade inne i Medborgarhuset. Därefter var det dags att promenera hem genom en sagolik by och passa på att njuta ännu en gång av alla ljusen. 
Inte utan att man är stolt över att vara Smedstorpsbo! 

Smedstorp är verkligen en LYSANDE MITTPUNKT! 

Bildgalleri från kvällen >>>

Text Camilla Jürs
Foto Kristina Eriksson

 

 

Osterlen11a
  Alla lyste upp med tomtebloss i
  jätteformat 

 

Osterlen24a
  Stafettfacklan anländer från Brösarp 

 

Osterlen32a
  Franco tänder trädet