smedstorp se

Succe för grus i dojjan


2009-10-21

Det var högtryck i Medborgarhuset i lördags och förväntningarna var uppskruvade redan innan Grus i Dojjan kom upp på scen. Frågan var: skulle den enorma succén från vårens Picknickföreställning upprepas? 
Utan reservation kan man påstå att Grus i Dojjan fick taket att lyfta och den uppsluppna publiken var på ett strålande humör. Succé igen!  Under pausen lottades 6 biljetter ut till nästa Picknickföreställning - för det blir det! Smedstorp rustar för en ny höjdarkväll! 

Från Göteborg kom Helene och Lars för att för första gången uppleva en lördagskväll och en Picknickföreställning i Smedstorp. Föga kunde de ana vad som väntade dem! De skickade oss ett brev: 

Lördagen den 17 oktober är det tyst och stilla i Smedstorp. Men strax före kl 19 ses rörelser i skymningen. Människor går med bestämda steg och alla i samma riktning. De bär på något - det ser ut som korgar. Vart är detta lämmeltåg på väg? 
Medborgarhuset är målet för alla förväntansfulla människor denna vackra oktoberkväll – det ska bli underhållning! Inne i samlingslokalen är ljusen tända och  på de runda borden ligger rödvitiga dukar. Det känns välkomnande. Ur de medhavda korgarna dukas olika kulinariska läckerheter och tillhörande dryck fram. Inte en ledig plats så långt ögat når, halva Smedstorp är här, sorlet stiger och förväntningarna likaså. Evald, den ena halvan av GunVald, äntrar scenen och presenterar kvällens artister: Grus i Dojjan – en grupp som startades på 70-talet och som är ”still going strong”. 

Föreställningens första nummer rivs av och så är ribban satt för kvällen! 
Vilken energi, fart och spelglädje! Grus i Dojjan spelar folkmusik, country, rock, pop, irländsk musik, jazz och blues på sitt alldeles egna sätt. Kaffe utan grädde blir sista låt före paus och under pausen serveras kaffe (med eller utan grädde) och hembakad kaka – en rosa drömbakelse krönt med hallon - samt en ljuvlig bit mörk choklad. 

Efter en gemytlig paus drar musiken igång igen; temperaturen stiger ytterligare några grader och gör fönsterrutorna alldeles immiga. Publiken passar på att svänga sina lurviga i valspiruetter mellan caféborden till tonerna av Där näckrosen blommar. 

Efter extranummer och blomsteröverlämning till bandmedlemmar och Smedstorpsborna Eva-Lena och Catrin, som förtjänstfullt bidragit till den här fantastiska kvällen, släcks ljuset och det är dags för avsked.  
De fåtal skivor som finns att köpa efter konserten försvinner alldeles för fort! 
Glada och lyckliga kliver vi ut i höstkvällen, miljoner stjärnor glimmar, kylan känns uppiggande. På hemvägen passerar vi järnvägsstationens röda klot som markerar att Smedstorp är Österlens mittpunkt, och en kväll som denna känns det verkligen att man befinner sig mitt i händelsernas centrum. 

Text Helene Särnholm
Bild Kristina Eriksson

Bandfakta:

  • Krutte Hedberg, munspel och sång, ledare sedan -70
  • Bosse Linné, fiol och sång medlem sedan -78
  • Peter Clemmedson, gitarr och sång medlem sedan -79
  • Arne Franck, bas, medlem sedan -80
  • Tobias Ember, trummor, medlem sedan -90

 

Nästa Picknickföreställning kommer att gå av stapeln lördagen den 6 mars 2010. Då återkommer Peter Lind and The Cabaret Band till Smedstorps Medborgarpalats.
Och detta är samma band som gjorde premiären av picknickjazzen till formidabel succé. Allas vår Mats Josepsson medverkar självklart på trombon. Vi som ännu minns den kvällen ser nu fram emot föreställningen med namnet "Louis Armstrong i våra hjärtan".

Se alla bilder från kvällen >>>

  

Gruset08a
Krutte Hedberg munspel och Bosse Linne fiol

 

Gruset07a
Peter Clemmedson på gitarr och
Arne Frank  på bas i bakgrunden

 

Gruset48a
Publiken var enormt entusiastisk! Det svängde till ordentligt under kvällen och då  var det svårt att sitta still

 

Gruset29a
EvaLena jobbade hårt i pausen med att servera kaffe/te och den utsökta hembakade bakelsen