smedstorp se

Eu på skolschemat


2009-05-28


Den 18 maj var EU-flaggan hissad på Smedstorp Skola. I ett flerårigt samarbete mellan skolor inom EU besöker de deltagande skolorna varandra. Och nu var det alltså dags för ett besök i Smedstorp och Smedstorp Skola. Ulrika Ahrlin, arbetslagledare på Smedstorp Skola, berättar om projektet och det internationella besöket som varade i dagarna två. 

COMENIUS PROJEKTET 

Smedstorps skola deltar under läsåren 08/09 och 09/10 i ett Comenius-projekt för skolor inom EU som heter ”Flauvors of Europe”.  Vi har under det senaste året bytt arbeten med skolor från Wales, England, Frankrike, Polen och Tyskland.  

Arbetena som både innehåller text, foto och film görs av eleverna på engelska. Vi har delgett de andra våra mattraditioner kring jul, sommar och även jämfört väder och vad vi odlar i de olika länderna.  

Lärare på skolorna har fått möjlighet att åka och göra studiebesök på de andra skolorna. Vi har hittills varit i Tyskland, Wales och Sverige. 
Vi tog emot våra gäster den 18 maj med välkomstsång i gymnastiksalen. EU-flaggan var hissad dagen till ära och våra gäster fick möjlighet att besöka våra klassrum och Hjärtats fritids samt äta i vår skolmatsal. På eftermiddagen hann vi visa dem Gyllebosjön, Knäbäckshusen och Ale Stenar. 

Dagen därpå besökte de vår förskola Längan och resten av förmiddagen ägnades åt att utvärdera och planera för projektet nästa läsår. Vi åt smörgåstårta till lunch vilket var mycket uppskattat. Eftermiddagen ägnades åt våra elever, men vi åkte sedan iväg till Ystad för att få en guidad tur av staden. Senare skildes vi åt för att återigen träffas i England i höst. 

Vi är mycket glada att ha möjligheten att låta våra elever på ett naturligt sätt använda sina kunskaper i engelska och uppmuntra deras språkstudier. Vi pedagoger som har varit iväg känner att det är intressant att se hur andra länder organiserar sin skola och undervisar sina elever. Det ger nya perspektiv på den egna verksamheten. 


Ulrika Ahrlin, arbetslagledare Smedstorp Skola
Bild Håkan Gottberger

 

 

 

skola eu 3
Helen visar var Swansea i Wales ligger

skola eu 1
Klass 5-6 ställer frågor till våra gäster
om deras skola

skola eu 2
Annika Wiman visar runt på skolan 

skola eu flagga
EU-flaggan hissad på Smedstorp Skola