smedstorp se

Med hyresrätt i trivsamma smedstorp  

2009-10-09

tom kanalgatan
Tom

jonny wollin hermansson

Jonny med barnen Jonathan, 
Johannes, Joanna och Vilhelm

karin linden
Karin och Tim med hunden Hugo

rajaa med familj
Rajaa med familj

motionsvagen tradgardssida
Vy mot Motionsvägen

kanalgatan
Entersidan på husen vid Kanalgatan

gronomrade
Gemensamt grönområde med lekplats 
 

I Smedstorp finns det goda möjligheter att hyra sitt boende. Det kommunala bostadsbolaget Österlenhem har totalt 31 hyreslägenheter centralt belägna i byn. Samtliga är marklägenheter i radhus med egen liten uteplats. 
På Kanalgatan/Motionsvägen finns 13 lägenheter i två radhuslängor som omger en stor gräsmatta med lekplats. Husen byggdes i mitten av 1980-talet och idag har samtliga lägenheter både kabel-tv och bredband.
Elin Håkansson och Andreas Jönsson som själva bor på Kanalgatan har frågat några av sina grannar varför de valde att flytta till Smedstorp och vad de anser är det bästa med att bo här.
Läs om hyresgästerna som trivs! 

Tom och Suwat bor på Kanalgatan 2C
Tom de Corbin Elliott arbetar inom Psykiatri Skåne där hans arbete är förlagt inom Psykosteamet i Ystad. Hans sambo Suwat vidareutbildar sig inom Service Management på Campus Helsingborg men för närvarande arbetar han i Koh Samui, Thailand som också är Suwats hemland. 

Tom valde att flytta till Smedstorp 2002 för att det fanns lediga lägenheter här. Det passade bra eftersom Tom då arbetade både i Simrishamn, Ystad och Tomelilla och Smedstorp ligger så att säga ”mitt i”. För Tom var det också viktigt med en bra blandning av människor. I Smedstorp finns både fattiga och rika, hyresrätter och egna hem och i Smedstorp bor det skåningar och tillflyttade både från andra delar i Sverige och från andra länder. Här finns en bra mix av unga och äldre. Smedstorp har bra kommunikationer både med tåg och buss och om man känner för en barrunda i Köpenhamn kan man ändå ta sig hem med tåget frampå nattkröken. Sista tåget en fredag- eller lördagskväll stannar i Smedstorp kl 01.34. De goda kommunikationerna gör att du kan välja mellan kulturaktiviteter i Lund, Malmö och Köpenhamn. Kastrup ligger ju också i närområdet vilket gör det enkelt att ta sig vidare ut i världen.
I Smedstorp finns närservice i form av en välsorterad lanthandel, skola med klass 0-6, ett bibliotek och ett utomhusbad. Varje sommar är det stor marknad i byn och kulturella evenemang arrangeras året runt.
Tom uppskattar naturen, gillar att plocka svamp och har två hundar. Han tycker att omgivningarna runt Smedstorp erbjuder stora möjligheter att vistas i skog och mark och tycker att det är lätt att ta sig ut i naturen.

Familjen Wohlin Hermansson bor på Motionsvägen 7B
Eva och Jonny valde att flytta till Smedstorp 2006 för att barnen Jonathan, Johannes, Joanna och Vilhelm skulle få en trygg miljö att växa upp i. I Smedstorp kan man släppa ut barnen, låta dem cykla eller leka i sandlådan och ändå ha koll på dem så att inget händer. Jonny har dessutom sin far, faderns bror samt sin farmor i byn. Eva och Jonny tycker att det är lugnt i Smedstorp. De uppskattar att bo i en by utan mycket trafik och störande ljud. 

Eva och Jonny tror att det är vad som finns i en by som lockar människor att flytta dit. Här i Smedstorp finns badet, skolor, dagis, affär och frisör bl a.
Andra fördelar tycker de är att det finns både tåg och buss. Barnomsorg, skola och badet är stora plus. Skogen är barnens favoritplats och där har de sin grusbunke som de älskar att klättra upp i. Det är spännande att kolla på myrstackar och klättra i träd. Eva och Jonny tycker att det är väldigt avkopplande att bara gå och ströva. Under sina rundor kan man få se djur och man kan också plocka bär. För övrigt tycker familjen att Gårdlösarundan är en trevlig promenad- och cykelslinga.
Jonny spelar fotboll för Smedstorps idrottsklubb, SIF, och dottern Joanna har börjat på boll och lek som startade i år. Eva tänker sig att börja på gympan om hon hinner med det. 

Carina Persson med barnen Mikaela, Markus och Martin bor på Motionsvägen 5B
Carina och hennes barn flyttade till Smedstorp 2001 för de kände att Smedstorp var en trevlig by med trevliga människor. De tyckte om lägenheterna och upplevde att det var nära till mycket. Om man bor i Smedstorp behöver man inte ha körkort, konstaterar Carina, det är lätt att ta sig överallt eftersom tåget stannar här. Smedstorp är en lugn och fin by och det bästa med att bo här är att människorna som bor här är så omtänksamma och att det finns en affär och fin natur. 
- Den bästa platsen är slingan genom skogen. Den är bra för oss och den är bra för hunden. När det gäller aktiviteter i byn så går vi gärna på fotboll, säger Carina.
Smedstorp är en bra och skön by tycker Carina och hennes barn.
 
Rajaa Attia med familj bor på Motionsvägen 3B
Det bästa med att bo i Smedstorp, menar Rajaa, är tryggheten och alla trevliga människor. Han flyttade med sin familj till Smedstorp 2002 för den fina naturen och miljöns skull. De tänkte sig att detta lilla samhälle skulle bli ett tillfälligt stopp och att de så småningom skulle flytta.
– Men under åren som gått har vi upptäckt att denna by inte bara handlar om natur och ren miljö, den är så mycket mer än vi trodde och har mycket att erbjuda, säger Rajaa.
Han konstaterar att Smedstorp är en mycket aktiv by som ligger i hjärtat av Österlen.
I utkanterna av byn och i de närmaste omgivningarna finns de bästa platserna för familjen eftersom de gärna vistas i naturen. Rajaa som är en etablerad konstnär har ställt ut sina verk på den årliga Konstpromenaden ända sedan starten 2006.
Rajaa och hans familj upplever Smedstorp som trevligt, lugnt och säkert. Folk som bor i byn är mycket trevliga och en stor viktig sak här i byn är alla aktiviteter. Rajaa nämner bl a Konstpromenaden, sommarmarknaden, alla idrottsaktiviteter, friluftsbadet och kvällsträffarna på sommaren.
Så familjen tänker stanna kvar i byn och kommer att bo kvar här. 
– Smedstorps skola är bra för barnen och här finns tryggheten, konstaterar Rajaa. 

Karin Lindén och sonen Tim bor på Motionsvägen 1A
Karin bodde ett antal år i Tunby som ligger på andra sidan riksväg 11, ett stycke mot St Olof. Hon valde att flytta tillbaka till Smedstorp för fem år sedan eftersom hon hade barn som gick i skolan här. Hon tycker att Smedstorp är en fin liten by och dessutom är hon uppväxt här. Karin tycker att det är trivsamt i Smedstorp. 
Här finns bra skola och barnomsorg. Affär, idrottsplats och tåget som gör det möjligt att pendla. Just nu blir det mycket skogspromenader för Karin.
Som liten tillbringades sommarlovet på friluftsbadet. Badet besöktes också flitigt när hennes egna barn var yngre. Hon tycker att det är bra att det ordnas aktiviteter i Smedstorp, men för tillfället deltar hon inte själv på någon aktivitet. Karin tycker att det är särskilt roligt med Konstpromenaden till påsk och Smedstorps Marknad i juli för byn livas upp lite extra de dagarna. 

Elin Håkansson & Andreas Jönsson bor på Kanalgatan 4A
Andreas flyttade till Smedstorp sensommaren 2005 och Elin hösten 2008. Andreas valde Smedstorp för att det är en fin och lugn by och ett stort plus är att det är nära till jobbet som ligger i Simrishamn. Även Elin arbetar i Simrishamn.
För en tid sedan beslutade de sig för att flytta ihop i lägenheten på Kanalgatan där de uppskattar sina trevliga grannar. De har nära till lanthandeln som ligger mitt emot tågstationen. Kommunikationsmöjligheterna är utmärkta, här finns både tåg och buss.
I Smedstorp finns bad och minigolf på sommaren som lockar många. Under påskveckan är det fokus på konst med många konstutställningar. Andreas som tycker om att fotografera ställer själv ut sina bilder på Konstpromenaden i Smedstorp.

Det ordnas en hel del idrottsaktiviteter t ex gymnastik av olika slag och fotboll.
I byn finns en utmärkt skola och barnomsorg för de som har barn. Alldeles intill där Elin och Andreas bor finns en stor skog. De tycker det är härligt att gå där när de vill ha motion och få frisk luft.
Det mesta finns i Smedstorp, mer än de trodde, och de upptäcker hela tiden nya saker man kan göra. Elin och Andreas säger att de som funderar på att flytta till Smedstorp kommer garanterat inte att bli besvikna. Att bo i Smedstorp känns som en frihet - man känner sig avslappnad här. Här finns ingen stress som i många städer och andra orter. Det är väldigt lugnt och trivsamt i Smedstorp helt enkelt. 

Elin och Andreas berättar att det byggs nya hus i byn. De uppskattar att det är stor variation vad gäller boendet samt att här bor både yngre och äldre. De tycker det är fantastiskt att det är så många som engagerar sig för att vidareutveckla Smedstorp och att det alltid är något nytt på gång.
 – Vi älskar att gå på loppmarknad och marknader och då är Österlens mittpunkt Smedstorp givet avslutar Elin och Andreas. 

Foto  Kristina Eriksson, Andreas Jönsson 
Textbearbetning  Anneli Noren Asker

 
 
Österlenhem har idag inga lediga lägenheter i Smedstorp, 
men den som önskar läsa mer om deras lägenheter i Tomelilla kommun kan hitta information på 
  www.osterlenhem.se    Kontakt:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller tel 0417-184 20