smedstorp se

Ett Brev Från Stockholm - Postat I Smedstorp  

2009-09-29

backman 4
Lisa och Nisse 

backman 1
Lisa och Nisse jobbar med uteplatsen 

gardlosavagen
Cykeltur med häst på grusväg i lantliga Gårdlösa.
(Det är inte Nisse på cykeln)

Vi fick ett brev från Lisa och Nisse Backman som nyligen köpt ett litet hus i Gårdlösa, Smedstorp. 

Under de sex år som vi hyrde hus nere i Simrislund passerade vi på vägen mellan Simrishamn och Tomelilla vägskylten ”Gårdlösa”.  Redan namnet tolkade vi som att där inte fanns en levande själ, att det var ett slags öde västerbottenlandskap utan innevånare. Att Vägverket inte ansett det värt att ange avståndet förstärkte detta intryck.
När vi under mellandagarna 2008 fick se att det fanns ett hus till salu i Gårdlösa, blev vi lika förvånade som nyfikna – där fanns tydligen människor! Efter ett bra möte med säljare och mäklare var det inte svårt för oss att ta beslutet att detta ”objekt” skulle bli vårt fritidstillhåll framöver. Så då köpte vi det första fritidshuset i våra ca sjuttioåriga liv! 

Ett gott beslut, kändes det som, även om vi kände en viss osäkerhet hur ett par nollåttor skulle tas emot ute på skånska landsbygden, mitt bland yrkesbönder och generationsboende gårdlösa-  och smedstorpsbor. Vår osäkerhet kom dock rejält 
på skam när bofasta och fritidsboende gång på gång stannade vid vår grind och kom fram och handhälsade, presenterade sig, pekade ut sina egna hus och önskade oss välkomna till byn. Sånt värmer en stockholmssjäl! 

Det gav en härlig, varm känsla av inse att här kunde vi leva vårt fritidsliv i en bygemenskap som vi aldrig upplevt tidigare. Att huset erbjuder ett fint ateljéutrymme gör inte saken sämre, där kan vi ägna oss det vi helst av allt vill syssla med: Lisa krossar porslin som hon gör blommiga trädgårdsklot av när hon inte klipper sönder plåtburkar eller slår sig ner med broderi med tunn tråd. Nisse får också plats för måleri i olja och akvarell. Dessutom hamnade vi på en fantastisk plats i skånejorden. Lilla Smedstorp har egen butik, egen järnvägsstation och en mycket aktiv hemsida, som kontinuerligt inbjuder till de olika aktiviteterna som byförening och andra arrangerar. 

Det har sina fördelar med att göra ett nedslag i Skåne under den årstid som många sommarboende kallar för ”omöjlig”. Nu kan vi själva välja helt fritt när vi vill sitta 
och se ut över den magnifika smedstorpsslätten, finemang! 

Lisa och Nisse Backman
Gårdlösa 6501 

backman hus

Denna bild på Lisas och Nisses hus har Nisse tagit och manipulerat så att det lilla huset plötsligt fick två entredörrar. 

Foton i högerspalt  Kristina Eriksson