smedstorp se

Vardagsskildrare med öga för detaljer   

2009-04-18

portratt
 Frans Lindberg 

bokomslag
Omslaget på boken som publiceras i samband med utställningen på Galleri Ekdala 

skolsal gardlosa
Gårdlösa Skola, Frans Lindberg 

skola tjustorp 1842
Tjustorps Skola, den första skolan i Smedstorp. Färdig 1842. Teckning Frans Lindberg

Fram till 19 juli fortsätter utställningen med bilder och texter av Frans Lindberg, målaren och konstnären som föddes i Gårdlösa 1857 och levde och verkade här och i Smedstorp fram till sin död 1944. 

Frans Lindberg utbildade sig till vanlig målare och blev målarmästare med egen rörelse. Dock lockades han hela tiden av tecknandet och måleriet. Men det var hårda tider, familjen var stor och det behövdes pengar, så det gällde att jobba på.  Först som pensionär, om man nu blev pensionär på den här tiden, började Frans Lindberg måla bilder av hus och lokala miljöer på Österlen. Motiv som han hade i huvudet och miljöer som fortfarande fanns kvar då på 30- och 40-talet. 

Framför allt är det Lindbergs öga för de vardagliga miljöerna och detaljerna som får oss att minnas hans bilder. Redan på 1980-talet gjordes en utställning med Lindbergs tavlor och samtidigt publicerades en bok, Den gamla tiden är mig kär. Boken är numera helt slutsåld och efter att förgäves försökt ge ut den i ny upplaga bestämde vi oss för att göra en egen bok, där vi visar Frans Lindbergs tavlor och låter hans egna texter berätta om motiven. Bokens titel blev helt naturligt Livet i Gårdlösa med underrubriken En bok om en skånsk by och dess skildrare.  

Utställningen kommer att visa tavlor som lånats både från Kulturen i Lund och från många privatpersoner. Dessutom visas texter skrivna av Frans Lindberg själv samt föremål som konstnären och hans bror målat och dekorerat. 

Smedstorp.se står bakom utställningen om Frans Lindberg. All finansiering har skett via gåvor och kulturella anslag. Kajsa Josephsson och Kristina Eriksson har med stor entusiasm och engagemang lagt ner oerhört mycket arbete på att sammanställa boken och få till stånd denna fantastiska utställning! En stor kulturell insats.