smedstorp se

Kalvdans i gårdlösa - Publiksucce när kossorna släpptes ut på bete  

2009-04-19

kalvslapp 3

kalvslapp 2

kalvslapp 1


Har människorna också släppts ut på vårbete?!?
Så funderade nog en och annan kossa när hon såg den stora ?folkflocken? som samlats på Larsbo gård. Långt över 200 personer hade hörsammat paret Danielssons öppna inbjudan till lördagens betessläpp i Gårdlösa för att titta på när Rosa och Blenda och alla deras kollegor skulle få komma ut på bete. 

Solsken från klarblå himmel och en smula kylig vind. Måste vara precis sådant väder som pälsklädda (fyrbenta) damer önskar sig när de ska ut på galej! När klockan närmade sig 13 märktes det att de första kossorna var beredda. Förväntansfulla muu hördes över nejden när så äntligen grindarna öppnades. Lite tvekan vid högen med sågspån utanför grinden ? och sedan full fart ut! 

Först kom mammorna. Sedan blev det en paus. Men så stack det ut ett litet huvud som försiktigt kikade åt alla håll. Och så tog han, (kan han ha hetat Ferdinand?), mod till sig och klev ut. Och då vågade även kamraterna komma med.
Det hoppades och sprättes i jorden och stångades lekfull. Förtjusta barnskratt och förundrade kalvbröl blandades med kossornas rop in till vännerna där inne att de också borde komma ut. Att kor kan vara så viga visste nog inte många av oss som tagit oss till Larsbo denna dag. 

Efter några skuttande varv, antagligen för att göra intryck på publiken, så övergick kossor och kalvar till ett rogivande betande och den församlade menigheten kunde dra sig hemåt i den fasta förvissningen att nu hade våren tagit ännu ett steg mot sommaren. 

Stort tack till Berit och Christer för initiativet att bjuda upp till ?kalvdans? och att göra en folkfest av kalvsläppet! 

Text Kristin Skoog och Mats Josephsson
Foto Kristina Eriksson