smedstorp se

Vernissage på ekdala  

2009-05-19

vernissage 1
Sonja, Kristina och Kajsa hälsar alla välkomna.

vernissage 2
Berit Danielsson läser en text på skånska.

vernissage 6
Bodil och Herbert Nowag studerar målningarna.

vernissage 4
Sonja pratar med professor Nils Arvid Bringelius från kulturen i Lund.

vernissage 3
Kaffe och kaka bjöds på alla besökarna.

vernissage 5
Målningen föreställer kvarnen vid Smedstorps dammen.
 


Lördagen den 16 maj 2009 en helt underbar försommardag travar vi iväg till Galleri Ekdala – här är det. Vernissage på en utställning av Frans Lindbergs konst. Denna har kommit till genom en dröm som Frans Lindbergs dotter Lisa hade. När Lisa gick bort fick hennes goda vän Sonja Nilsson ärva henne och då bland annat mycket av Frans Lindbergs teckningar – tavlor och inte minst hans nedskrivna berättelser om hur livet var på tidigt 1900 tal. 

Det var när Kristina Erikson och Kajsa Josephson var på besök hos Sonja för att göra ett reportage till hemsidan smedstorp.se som Sonja berättade om drömmen att få visa sin skatt och Kristina och Kajsa nappade genast på idén och tog tag i detta. De har lagt ner ett helt otroligt arbete med att låna både konst och en del möbler till utställningen. Det är en stor samling tavlor, teckningar och skisser som nu finns på Galleri Ekdala. Vernissagen blev en strålande succé – Galleriet fylldes snabbt av ett hundratal intresserade personer från när och fjärran och alla var lika begeistrade som vi. 

Kristina Eriksson berättade först historien om hur utställningen har kommit till och Kajsa Josephson fyllde på och talade om att man tryckt upp en bok med bilder och berättelser om  och av Frans Lindberg, hon tackade även  alla sponsorer och alla som varit villiga att låna ut sina tavlor. Sedan läste Berit Danielsson ett stycke på gammelskånska ett uppskattat inslag. 

Det är fantastiskt att titta på Frans Lindbergs tavlor de är så detaljrika och de berättar om så många olika händelser som vi ej får vara med om idag. Slakt, tröskning, smedjan och liktåget m.m. Ja man måste besöka denna utställning många gånger för hela tiden hittar man något som man inte sett innan. Så ett tips till alla som vill veta lite om hur  livet var förr  - åk till Galleri Ekdala och ta del av denna fantastiska utställning och köp ett exemplar av den fina boken – Ni kommer ej att bli besvikna. Galleriet har öppet tisdag – söndag mellan 11.00 och 17.00.

Text Monika Edstrand
Bild Håkan Gottberger