smedstorp se

KÅSERI PÅ ALLHELGONADAG...

2010-11-16

 

Regntunga moln skymmer solen, det droppar från träden som ännu har ett och annat löv kvar. Känslan av död och förintelse vill gärna ta överhand. Men vi i byarna på Österlen vi har ljusfest. Tända ljus och marschaller lyser upp den trista novemberdagen. Glada och positiva människor håller i arrangemangen kring ljusfesten.

 

Själv åker jag till kyrkogården, tänder ljus och pratar med mina kära. Då är det lätt att den gråtmilda stämningen vill gripa tag i en. Men hemma igen vid köksbordet väntar nybryggt kaffe och en färsk äppelkaka som smakar utmärkt och genast far den vemodiga känslan sin kos. 

 

Efter en stunds muntert småprat känns allt bra, och vi njuter av helgstämningen som så småningom infinner sig. Vi har besegrat novembertristessen och nu börjar vi så smått snegla mot jul och alla julförberedelser, gamla invanda blandat med några nya impulser från alla klämkäcka veckotidningar. 

 

Gamla kära adventsstakar tas fram och de tilltufsade julprydnaderna och julsakerna sätts upp. Lika roligt varje år, barnasinnet vaknar till liv igen. Vi måste ha gran, vi måste bara ha skinka, köttbullar och Jansson. Tillbehör köpes hem och med friska krafter kastar vi oss över förberedelserna. Alla vill provsmaka, det slickas och smaskas. Familjekänslan är stark i dessa dagar. Förväntan gör oss till barn igen, det köps, paketeras och smusslas. 

 

Julstämningen infinner sig mer och mer. Ju längre det lider och då göromålen snart är undangjorda så ser vi fram emot ännu en jul tillsammans med unga och gamla i familjen. Inte många av oss tänker på varför vi firar jul, sinnet är uppfyllt med gåvor och god mat, den lille gossens födelse är så långt bort från vår julfirande familj. Någon beslutar dock att gå på midnattsmässa, inte för den lille gossens skull, utan för att höra julpsalmer och se vilka som kom till midnattsmässan. Någon sover i kyrkbänken, äntligen fick man sitta i lugn och ro en stund. Hemma igen, släcker alla ljusen, sätter ut lite gröt till tomten, säger god natt och kryper ner. Det är snart juldagsmorgon!

 

Text "En grå panter"

 

 spacer