smedstorp se

Det grävs i Gårdlösa

2010-11-04 

 

Oj vad det grävs i Gårdlösa. Här på Ekdala har till exempel frivilliga krafter hela sommaren grävt upp små högar på gräsmattan och själv har jag grävt för att få tag i den där flitige grävaren. Och just när jag lyckades, i slutet på oktober och kunde sätta upp mitt andra uppstoppade mullvadshuvud på väggen, så brakade det löst igen. Nu är det Tomelilla kommun, som med hjälp av anlitad dansk firma, som med hjälp av anlitad svensk grävfirma, gräver överallt för att vi alla i byn skall få gemensamt vatten och avlopp. Allt till det facila priset av drygt hundratusen kronor per hushåll. Så det blir till att lätta på madrassen och se vilka besparingar som kan tänkas finnas där.

 

avlopp 4 avlopp 6

 

Men det blir nog bra det här. De som inte hade vatten och avlopp tidigare blir naturligtvis nöjda och vi som redan både kunde dricka och tvätta oss får väl glädja oss åt att vi kanske får godare vatten och att vårt disk- och avloppsvatten hamnar någonstans där det förhoppningsvis gör mindre skada och mer nytta än under vår gräsmatta. 

 

Och en sak är dessutom alldeles väldigt bra. När man lägger ner rören för vatten och avlopp lägger man samtidigt ner rör för fiber till bredband vilket kommer att innebära att vi får sådan kapacitet i bredbandsnätet att många av oss här i byn kan jobba på ett helt annat sätt. Istället för att dagligen åka in till kontor i Lund och Malmö gör bredbandet att vi kan jobba hemifrån med våra datorer. Och för de företag som redan finns i Smedstorp skapas nya möjligheter. Ja man kan gå så långt som att säga att denna form av bredband är en förutsättning för att nya företag skall kunna etablera sig i byn. 

 

Men en liten hake finns fortfarande. Nu gäller det att se till att det kommer in någon sladd i de här rören så att vi kan koppla in oss. Än så länge har inget Telia eller vad de andra företagen heter, visat något intresse för att ta hand om det här. Tomelilla kommun arbetar enligt uppgift med frågan och vi får hoppas att det händer något snart. För det vore väl för tokigt om allt detta grävande för bredband runt om i Skåne skulle sluta med att ingen vill ta hand om själva bredbandsverksamheten. Det är ju den som är det viktiga och som var meningen med riksdagens beslut att ”hela Sverige skall ha bredband”. 

 

Text Mats Josephson
Foto Kristina Eriksson

 

 

 

avlopp 1

 

avlopp 7

 

avlopp 8

 

avlopp 9