smedstorp se


Det kom ett brev till redaktören  

2010-05-13

Hej!
Ser att det är kosläpp på Larsbo idag söndag. Skrivaren av dessa rader är en utvandrad Kvärrestad-Tryde och i viss mån Gårdlösa/Smedstorpsbo. Mina föräldrar bodde på Larsbo några år av 50-talet och egendomligt nog träffade jag i förra veckan utanför Axel Anderssons gamla affär en ung dam med KYS (ett S bortglömt) på bakskylten och det visade sig vara nya unga damen på Larsbo. Trevligt och oväntat sammanträffande

Eftersom min morfar kom från Gårdlösa och sedan bodde i Ljungstorp och min farfar och farmor hade koställe i Gårdlösa har jag varit där mycket som barn.

Jag förbrukar en del av min pensionärstid med att gräva i släktens historia, dock inte alltför djupt. En del intressanta händelser finns dock, någon av mindre angenämt slag. Detta resulterade bland annat i att en 20-årig kvinna troligen föredrog att emigrera till Amerika på 1880-talet i stället för att stanna på Österlen. Det blev ett kalkbrott 20 km norr om Winnipeg i Kanada - där fanns det jobb - och på kyrkogården strax intill fick hon den eviga vilan. År 2004 var jag på plats och såg de två små gravstenarna över Karna och hennes danske make Christ Johnson

Vid mitt kanadabesök träffade jag även en svensk, som varit i Kanada i många år. Innan han åkte över fick han utbildning som pilot och är följaktligen mycket intresserad av allt vad flyg heter. Han är mycket duktig på att författa brev och inlägg till mig och är intresserad av det mesta här i världen. Då även jag är intresserad av historia, politik, globalisering etc, så har vi ett trevligt utbyte.

MIN FRÅGA: Jag har inte forskat själv, utan gör det enkelt för mig; har ni något lokalt informationsmaterial, som mera ingående handlar om Charles Lindbergs förfäder? Jag tänker på Lindbergsgården, riksdagsmannen Månsson etc.
Min vän besöker varje år stora flygutställningar i tex USA, där flyg från första och andra världskriget inkl allt "krims krams" därtill torgföres. En vild tanke: min vän kan kanske hyra ett stånd och sälja in "flygaresset" Lindberghs Gårdlösa-historia!!!???

Hoppas få höra av Gårdlösa, Smedstorp och till dess - all the best Hälsningar - Thorsten Persson - född Norra Kvärrestad nr 5 "himma i stuan". Gården är ödegård idag och det som har stått sig bäst är min farbror Gottfrids i cement gjutna takpannor från 1920-talet ännu liggande på "loens" tak.
Än en gång by,by

Thorsten Persson / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.