smedstorp se


Kalvsläppet i gårdlösa – publiksuccé i år också  

2010-05-09


Grinden lyfts bort 

 

kalvslapp 7 
Glädjeskutt 

 

Familjen Danielssons inbjudan till kalvsläpp på Larsbo gård i Gårdlösa lockade i söndags över 200 besökare. Det var förväntansfulla, både barn och vuxna, som ville uppleva när korna med sina kalvar släpptes ut på vårbete.
Regntunga moln tornade hotfullt upp sig på himlen strax innan kalvsläppet. Men det förblev ett tomt hot, för efter en stund sprack himlen upp och solen tittade fram.

Några kossor tittar nyfikna ut bakom den ännu stängda grinden.
Det ser ut som om dom tänker - Vad är det som står på, vad är det för en folksamling?
Många av korna har dock varit med förut och vet vad som väntar.

Grinden lyfts bort och först ut är tre kor. De smakar på gräset och därefter sätter de fart och hoppar ystert omkring och råmar. Därefter kommer fler kor. I början är dom tveksamma, men sedan kommer de ihåg vad det är frågan om och sätter fart.
Några småkalvar tittar nyfiket ut. Skall vi våga oss ut? Deras mammor kallar på dem och då tar dom språnget ut i det fria.
Några kor springer tillbaka in, råmande och kallar på sina kalvar. Snart är alla ute och då kommer tjuren också ut. Med högburet huvud springer han runt och vaktar sin flock.
Efter några varv med skuttande och råmande lugnar djuren ner sig och börjar lugnt beta av gräset.

Många av åskådarna gick därefter runt i stallarna och tittade på gårdens övriga djur. Innan hemfärden kunde man köpa korv med bröd. Scan sponsrade och barnen i klass 6 i Smedstorps skola stod för försäljningen, för att få in pengar till sin skolresa.

Vi hoppas att familjen Danielsson återkommer nästa år med denna trevliga tradition.

Text Agneta Ohlsson
Bild Kristina Eriksson

 


 Bilder från kalvsläppet på Larsbo gård.

 

 kalvslapp 12   kalvslapp 25 
 kalvslapp 16   kalvslapp 28 
 kalvslapp 29   kalvslapp 7 
 kalvslapp 33   kalvslapp 35 
 kalvslapp 45   kalvslapp 48