smedstorp se


Stort Förlovningskalas i Smedstorp  

2010-05-04

Jag hörde på radion att det kommer att firas något alldeles fantastiskt i Ockelbo i samband med Daniel och Viktorias bröllop. Men ni skall veta att det inte dröjer länge innan det blir likadant här i Smedstorp.

Anledningen är att prins Carl Philip har synts tillsammans med en flicka från Smedstorp. Ja, jag är nästan helt säker på att det var Carl Philip och flickan kände jag igen från pågatåget. Och hon klev av i Smedstorp.

Tänk vilket kalas det kommer att bli! Det kanske dröjer några år, Daniel och Ockelbo fick ju vänta i åtta år, men det är nog egentligen bara bra för då hinner vi som bor här i Smedstorp bli klara med en del saker.

Till att börja med så har vi då fått ordning på hastighetsbegränsningen genom byn. Den som enligt tjänstemannen från kommunen var klar och beslutad redan för tre år sedan, men som stannade upp eftersom mätpunkten kommit bort.

En annan god sak är att Gårdlösa kultur- och vandringsled är färdig och har varit så i flera år. Det var ju bara planeringen av leden som tog tid. Inte själva arbetet som byborna gjorde själva.

Om Evalds höghus vid stationen är klart är jag inte säker på, men det skulle inte förvåna mig om det står där och Ferrari Klubben har sin lokal i översta våningen med utsikt bort mot Bornholm. Antagligen vill Carl Philip bese lokalen och prata sportbil och det skall väl gå att ordna.

Jag ser för mig hur de nyförlovade kommer till byn med pågatåget, som tutar extra högt när det glider in på stationen där alla skolbarn, som fått ledigt, står på perrongen och vinkar med svenska flaggor.

Sedan får de unga tu åka i kortege genom byn. Lillen har tagit fram sin finaste rallybil. Allt för att Carl Philip skall bli glad.

På torget står det stora festtältet. Femtonhundra personer äter förlovningsmiddag bekostad av kommunen. Bara lokala råvaror. Smedstorp ligger ju faktiskt i Tomelilla, Sveriges Mathuvudstad. Först får vi sparris från Skillinge. Sedan får vi se jordbruksministern skära för oss av kalkon från Ingelsta och skinka från traktens alla välmående grisar. Varmrätten är torsk från Morgan i Simrishamn. Allt kryddat med senap från Petersborg . Och som dessert blir det naturligtvis Ottoglass.

Ja vilket kalas! Enda kruxet är om den jag såg verkligen var Carl Philip? Men han var väldigt lik. Och inte ens Svensk Damtidning brukar vara så noga i sådana här sammanhang.

Text: Mats Josephson