smedstorp se

En stark och skakande upplevelse

2011-08-07

 

Tisdagen den 2 augusti samlades en liten skara utanför medborgarpalatset för att bege sig till kvällens PUUB på Petersborg. In på torget skramlar så Christer med traktor och en kovagn på släp, det var bara till kliva upp i vagnen, som för kvällen inretts med halmbalar, för oss 2-fotatde ”kräk”.
En tanke gick till de 4-fotade som normalt färdades i vagnen och hur de upplevde det, själv fick jag en mindre ”backlash”, var 50 år tillbaka i tiden, på en skramlande järnvägsvagn.
En och annan bilist höll på att köra av vägen vid ”korset” när de såg glatt vinkande händer i vagnen och inte Mamma Mus vinkande horn. 

 

Väl framme vid Petersborg tog värdparet emot oss och berättade om gårdens historia och nuvarande verksamhet,

 

puub 03

 

som liten kuriosa nämnde Hans att de var Sveriges största kumminodlare, men också den enda.
Gårdsbutiken stod sedan i tur att besökas, där fanns mycket mer än god och stark senap för provsmakning eller att köpa, även så ett litet konstgalleri en trappa upp. 

 

När handlandet i butiken var avklarat var det dax att slå sig ner vid långbordet för att ta fram medhavd dryck och njuta av de grillade viltkorvarna som vi bjöds på, givetvis med någon av gårdens olika senapssorter.

 

puub 10

 

Sedan följde, för intresserade, en liten rundvandring i den gamla, delvis igenväxta, parken där Monica berättade hur det en gång sett ut och hur herrskapet vandrat runt på gångarna, ett bord kunde anas i buskarna där kanske herrarna slagit sig ner vid något litet bord för ett glas punsch eller cigarr. Det var en lätt romantisk stämning i ljuset från kvällssolen och i ena änden av parken tronade en jättelik lön, som sades kunna ge kraft till människor där under den mäktiga kronan.

 

puub 08

 

När så solen sjönk ner mot horisonten och kvällskylan kom krypande så var det tid för hemfärd efter ett givande besök.

 

Tack Monica och Hans för ert fina värdskap och Christer för den exklusiva transporten.

 

Se ”Dogmafilmen” från färden. >>>

 

Text o Foto Håkan Gottberger

 

 

puub 05

 

puub 04

 

puub 02

 

puub 07

 

puub 06