smedstorp se

Kreativ korsbefruktning

2012-06-24

 

Om man kombinerar trädgårdsintresse med konstsmide och lägger till en känsla för form och detaljer då får man Bakers trädgård – Margareta och Per Bakers härliga skapelse. En växtfest på 600 kvadratmeter. Denna omskrivna och tv-filmade trädgård har vuxit fram ur ett gediget intresse och viljan av att skapa det lilla extra. För trädgårdsarbete är ju som alla vet ett Sisyfosuppdrag, som kräver ständig aktivitet. Är det inte döda blad som ska ryckas bort är det vattning eller behov av omplantering därtill kommer den kraft man måste lägga ner då nya idéer ska förverkligas. Men det är kul, det är inget jobb, säger Margareta och Per Baker med eftertryck. Varje dag är det något att göra och det är roligt, härligt avkopplande och allt annat får stå åt sidan.

 

  

 

Margarets idéer om växter och deras behov fick Per att gå in i verkstaden och fixa till det som tarvades. Fram kom då härliga växtställningar vars skulpturala form blir till den famösa pricken över i:et. Men Pers egna idéer om skulpturer lämpade för trädgården får också plats, och skapar en spänning som kittlar nyfikenheten - vad finns runt nästa buske?

 ----- Läs vidare -----

 

Nu sitter inte Margareta och Per mol allena i trädgården och njuter – ack nej! Besökarna är många, såväl sockenbor som turister i minut och parti.  Trädgårdsintresserade är ju ett släkte som älskar att besöka sina medsystrar och bröder, för att se, lära och få idéer. Växtkombinationer, planteringslösningar, trädgårdsdesign – det mesta lockar trädgårdsfolket.  Och hos Bakers får de sitt lystmäte tillfredsställt. För den som inspirerats av Pers vackra blomsterställningar är visiten i rostiga trädgårdsbutiken lösningen. Habegäret får sig en extra skjuts – men vaddå? Trädgården ska väl också få något.
  

Då vandringen i Floras värld är över, blir ett besök i Per Bakers galleri den naturliga fortsättningen. En kontrast men ändå inte – här inne ger också formkänslan, omtanken om detaljerna och kreativiteten det övergripande intrycket. Ta er tid och se verkligen på föremålen. Det finns inget hårt i detta konstsmide, tvärtom – föremålen har formats av stort kunnande och känsla. Habegäret dyker upp igen – men kom ihåg vad de vise sagt – "det lättaste sättet att undkomma en frestelse är att falla för den".

 

  

 

Unna er ett besök hos Bakers och ta del av deras ögongodis – det glädjer och ger inspiration. En härlig kombination.

 

Text Moca Odesjö

Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bildspel

 

{besps}2012/0624-bakers{/besps}