smedstorp se

 

ORDNING OCH REDA PENGAR PÅ FREDA

2012-01-20

 

”För över summan till ruta 54 om det inte finns en förtryckt summa i det gula fältet som då ska läggas ihop med den summa du beräknat, och totalbeloppet fyllas i ruta 84. Om negativt resultat ska beloppet skrivas i ruta 81 efter gjorda avdrag redovisade i ruta 67 som också redovisas i ruta 53 på blanketten SKV 78.”

 

Det flesta har vid det här laget svettdroppar i pannan, adrenalinkänningar, ångest och en stirrande lätt panisk blick – ja, en deklarationsblankett kan driva fram de mest förunderliga beteenden och känslor hos vanliga dödliga. De numrerade rutorna, alla begreppen, antalet blanketter. Vad är Dantes inferno mot detta? Blaha, blaha. Men så finns det personer med ett inre lugn och väl utvecklat sinne för de ekonomiska finesserna och blanketternas vindlingar. Inger Lundmark, redovisningskonsult i Smedstorp, är en av dem. ”Det ligger nog i generna”, säger Inger, som är barnbarn till en postmästarinna, och har en mor som sysslade med ekonomi. Att mormor var postmästare var nog så ovanligt och visar på påbrå av sällsynt slag. Så Inger beskriver sig som en kreativ siffermänniska, egenskaper som kommer väl till pass, och gör att tillvaron bland den till synes oändliga mängden pärmar fyllda med blanketter inte stressar.

 

Inger har verkligen funnit sitt område, och förutom det dagliga arbetet med redovisning så har hon skrivit en bok i ämnet bokföring och undervisat i detsamma. Erfarenheten av att undervisa, tycker Inger, var extra rolig. Elevgruppen var rejält blandad med allt från egenföretagare med små firmor till före detta Handelshögskolestuderande, som behövde lära sig ekonomins grunder. En rolig tid kryddad med alla pedagogers främsta godbit – att få höra ett ”aha” från elever, som kommit till insikt.

 

Alla kundmöten tillhör yrkets mest givande del. Inger Lundmark har klienter över hela landet nästan, så mycket kontakt sker via internet, men en del finns i Skåne. Den stora blandningen med allt från konsthantverkare till större företag med många anställda ger variationer i mötena och i den ekonomiska hanteringen. Mångfalden ger en spännande insikt i olika branschers förutsättningar och världar. Kundernas varierande kunskap om och intresse av ekonomi ger Inger ytterligare möjlighet att utveckla sin pedagogiska talang. Allt för få vet vad de bör veta om ekonomi, enligt Inger.

 

Inger har till sin hjälp i företaget, Borrbybon Eva Benarba. Ett par dagar i veckan finns hon på kontoret, och än mer under högsäsong. Det är ju en bransch med toppar och dalar, och kring månadsskiften, årsdito och i deklarationstider då arbetar de båda för högtryck. Ett effektivt team.

 

Under den mindre intensiva perioden klappar Ingers hjärta för det andra stora intresset – trädgården. Så från april till september är det jord under naglarna och full aktivitet av annat slag som gäller. GARDENinger är då centrum i Ingers värld. Men det finns en del i hjärtat kvar, som är väl ockuperat av Arthur, med tilläggsnamnet Wild & Crazy. Denne charmör håller Inger aktiv såväl inomhus som utomhus, och konkurrerar starkt om platsen som företagets ledare genom att lägga huvudet på sned, titta under lugg med sina vackra bruna ögon, och förväntansfullt vifta på svansen. Är man Cairnterrier så är man, och då vet man vad man vill. Men det vet man också om man heter Inger och är redovisningskonsult i Smedstorp, så erfarenheten vinner över svansviftningen och kontorets chef är och förblir Inger.

 

Text Moca Odesjö Foto Kristina Eriksson

 

 

 

Inger Lundmark

 

Inger och medarbetare Eva Benarba

 

Inger med ögonstenen Artur