smedstorp se

Vilken fin vandringsled!

2012-05-06

 

Vackert väder och många vandrare. Bättre kunde det inte ha varit när smedstorpsborna och ett antal tillresande firade Gårdlösaledens ettårsdag. Strax efter klockan 10 startade den första gruppen under ledning av Leif Dahlgren. Men först hade man naturligtvis inhandlat en kupong för att kunna vara med i tipstävlingen som fanns utplacerad utefter leden.

 

Halvtimmen senare startade nästa grupp som leddes av Mathias Richter och William Mårtensson och lite senare var det dags för Per-Åke Edstrand att leda sina styrkor längs Gårdlösavägen och ut i den vackra naturen.

Men allra först ut på leden var Kerstin, Gunilla och Sven från Malmö-Lund Vandrarklubb. De hade ingen aning om att det firades i Smedstorp utan hade tagit tåget från Malmö för att rekognosera inför den vandring som hela klubben skulle göra längre fram i juni. Döm om deras förvåning när de blev bjudna på både ramslökssoppa och ostkex uppe vid rastplatsen och bivacken. Och det var nog inte bara därför som man sa:

– Vilken fin led ni har gjort och så tydlig märkningen av leden är. Så ser det minsann inte ut överallt på de olika skånelederna.

Men först fram till soppan kom Lena och Bengt Jönsson från Simrishamn. Soppan bör förresten ha några egna rader. Berit Danielsson och hennes medhjälpare Agneta Ohlsson och Jochen Strelow hade kokat ihop en gastronomisk fullträff på 30 liter. Och det var minsann inte bara ramslök (plockad på Palms marker) och potatis utan dessutom 8 liter oxbuljong, ett antal hönsbuljongtärningar, grädde och till detta goda kryddor och mycket kärlek.

 

De tröttbenta kunde sedan efter soppkalaset få skjuts hem till byn i den stora boskapsskrinda som skumpade kors och tvärs runt leden som en Smedstorps egen lokalbuss. – Men med tämligen dålig fjädring som chauffören Christer Danielsson konstaterade.

Så vandrade grupperna vidare genom naturreservatens vitsippshav och kom så fram till Marietorp där bygdens grillkungar Ella Ingemansson och Bosse Runberg dukat upp med Ingelsta-korvar och kaffe med dopp medan en korp kraxade och tipstävlarna funderade på vilken som är Sveriges vanligaste fågel.

 

Text Mats Josephson

Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

Bildspel

 

{besps}2012/0506-Gardlosaleden-firar-1ar{/besps}