smedstorp se

 

Klass 6 geocache

2014-05-16

 

Vi i klass sex i Smedstorp är 13 elever som har fått i uppdrag att själva tillverka gömmor till geocaching. För er som inte vet vad det är så finns ett tidigare inlägg här som noggrant beskriver det. Vi ska alltså själva göra egna geocache och gömma dem på olika ställen i Smedstorp. Först bestämde vi vilka platser vi ville göra nya gömmor på och sedan bestämde vi oss för att skriva lite fakta om de platserna. Några i klassen skrev ihop intervjufrågor och ringde sedan till inbitna Smedstorpsbor. De svarade glatt och kunnigt på frågorna och här kommer lite fakta kring de olika platserna.

 

Silverflickan

I Gårdlösa och Smedstorp finns järnåldersfynd som skeppssättningar och domarringar. Det kanske mest intressanta fyndet är en grav från 200-talet med en ung kvinna som fått namnet "Silverflickan". I graven hittades nämligen ett silverspänne med runskrift som hör till nordens äldsta av sitt slag. Graven hittades 1949. Numera finns innehållet från graven på Historiska museet i Stockholm. På platsen där graven fanns finns numera informationsskyltar där man kan läsa om fynden och Silverflickan.

Kräftdammarna

På 70-talet grävdes en damm  vid Tommarps ån. Här satte man  sen ut kräftor. Efter några år så grävde man ytterligare en till damm. Och sen ännu en till. Runt om kräftdammarna är där mycket träd. Utan Tommarpsån hade troligtvis inte kräftdammarna funnits.

Gröneplan

Förr så var Gröneplan bara en stor grusplan. Man hämtade grus där för att bygga husen i Smedstorp. På 40-talet när allt grus var slut så planterade man gräs, växter och träd här. Nu har det helt enkelt blivit en stor grön plan. På somrarna kan man ha midsommar fester här och man brukar även ha majbål här.
Alla kan ha en härlig utestund här. Man kan ta en fika, ta det lugnt och grilla korv eller något annat. Barnen kan springa av sej och leka i backarna. Platsen har utvecklats mycket. Där är nya grillar och bänkar. Var rädd om denna härliga plan som är ”kärnan” till Smedstorp.

Gamla slakteriet

Det finns ett stort gult hus som ligger på Storgatan väldigt nära Leifhandlare, en liten lanthandel i lilla Smedstorp. På 1920-talet så var det här ett slakteri. Hit gick man för att köpa kött. Idag är det en hårsalong där man kan klippa sig. Salongen ägs av en kvinna i 30+ åldern. Salonger har ju alltid ett speciellt namn. Denna salongen heter ”Titt-in”. Det är bra att huset fortfarande används.

Smedstorps  idrottsplats

Smedstorps idrottsplats är liten. Här spelas det fotboll. Klubbstugan går att hyra för fest och kalas.
Smedstorps IF startade 1927. Fram till 1944 har föreningen bara en mindre plats att vara på. Då bestämmer man sig för att köpa 12.500 kvm betesmark. Det tar dock några år innan den nya planen är färdig, och den 20 juli 1952 invigs den. Detta år tas också kvinnlig gymnastik upp på programmet. Från 2004 övertar idrottsföreningen hela driften och ansvaret för badet och idrottsverksamheten idag utgörs av ett seniorlag i fotboll.
Numera ordnar idrottsföreningen en hel del olika aktiviteter. Man har ungdomsverksamhet i skolans gymnastiksal samt fritidsgård på torsdagskvällar i klubbvillan. Det är också idrottsföreningen som ordnar Valborgsbål, Midsommardans och sommarmarknad tillsammans med Frivilliga Brandkåren.


En del av denna fakta kommer också finnas med när man är ute och letar efter sina gömmor, så att fler kan få veta mer om Smedstorp och dess omnejd. Hoppas att ni vågar er ut och leta och hoppas att några av våra gömmor är lite luriga! Det finns gömmor på några av de ovan nämnda platserna och några gömmor har vi inte skrivit om här.

 

Lycka till önskar klass sex på Smedstorpsskola!

 

Text och Foto klass sex

 


 

image-3

 Gröneplan

 

image-5

 Gamla slakteriet

 

image-9

  Smedstorps idrottsplats