smedstorp se

 

Larsbos automatiska kalvar

2014-05-21

 

Hösten 2013 invigdes det nya kalvstallet hos Peter Danielsson på Larsbo i Gårdlösa. En toppmodern anläggning, byggd och konstruerad enligt den modernaste tekniken, där 4-500 tjurkalvar föds upp per år.

 

  Larsbo-1  Larsbo-2 

 

Varje tisdag kommer ett tiotal nya tjurkalvar. Kalvarna, som är ungefär två veckor gamla och kommer från Högalid och fyra andra mjölkgårdar i närheten, får flytta in i en stor nyskurad kätte, där det i ena hörnet finns en apparat med olika slangar och en ”automatisk spene”.  Apparaten och spenen skall bli kalvarnas nya mamma några veckor framöver.

 

Varje kalv har ett halsband med en transponder, en form av radiosändare, som står i kontakt med den ”automatiska spenen”. Det gör att när kalven går fram till spenen för att suga vet apparaten vilken kalv det är och släpper fram precis så mycket mjölk som kalven skall ha. Dricker inte kalven upp hela sin portion så registrerar apparaten detta så att om kalven kommer tillbaka senare kan få resten. Men har den druckit upp allt den skall ha redan från början och försöker komma tillbaka för att få mer, så blir det nobben. Det går inte att lura apparaten och dessutom lagras allt på data så att Peter och hans medhjälpare vet exakt vad varje kalv ätit.

 

Kalvarna får äta från spenen i ungefär två månader. Då har mängden mjölk reglerats allt efter hur kalvarna växer och samtidigt har de i sakta mak börjat äta hö och kraftfoder.

 

Efter tiden i kalvstallet är det dags lämna plats för nya ungkalvar och flytta till något av de andra stora öppna stallarna, där de får gå tills de efter ungefär 19 månader skickas till slakt.

 

Text: Mats Josephson
Foto: Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

Larsbo3

 

Larsbo-4

 

Larsbo-5