smedstorp se

 

 

 

Smedstorpselever i framkant i årets Kängurumatte

2014-05-25


Sedan 1994 finns det en matematiktävling med inriktning till elever i alla årskurser. Denna tävling kommer ursprungligen från Frankrike, Kangourou sans Frontières. När verksamheten startade så deltog 500,000 och då enbart i Frankrike. Året därpå deltog sju länder och först 1999 deltog Sverige för första gången. I år är det 20-års jubileum och ca 6 miljoner i flera länder deltog. Man tävlar på olika nivåer beroende på vilken klass man går i. Milou är från förskoleklassen till åk 2, Ecolier åk 3-4, Benjamin åk 5-7, Cadet åk 8-9 samt gymnasiet åk 1 och slutligen Junior för gymnasiets övriga kurser.

 

Diplom01a

Gående på parkeringen på väg till diplom utdelning:
Jennifer, Emilia, Olivia, Ingrid, Edvin och Anton, alla från Smedstorps skola.

Diplom11a

Smedstorpseleverna utanför kommunhuset. Från vänster: Jennifer Berggren, Emilia Christiansen, Ingrid Ahnelöv, Olivia Jürs, Anton Jeppsson, Edvin Svensson.

 

I torsdags den 22 maj var det diplomutdelning på Kommunhuset i Tomelilla för kommunens mästare i årskurserna 3 till 6 samt för Isac Åberg i klass 7 som hade näst bäst resultat i hela Sverige i sin tävlingsgrupp. Solen strålar underbart och vi möter upp elever samt lärare utanför kommunhuset. Anders Trobäck står och hälsar alla välkomna och visar oss in. Han pratar lite med alla elever och på frågan om de tycker att matte är roligt så kommer ett unisont nej med ett leende på läpparna. Men lätt för matten verkar de ha oavsett om det är roligt eller inte.

 

Det är olika från skola till skola med vilka klasser man deltar i, men i Smedstorp deltar vi i alla klasserna, säger Ingrid. I fjol hade vi två stycken på topplistan och i år har det utökats till sex stycken utav tolv möjliga. En helt fantastisk ökning och Ingrid Ahnelöv som är lärare på Smedstorps Skola är så stolt över alla elever. Hon säger att man försöker skapa ett större intresse för matten i skolan både för elever och lärare. Tidigare hade man ett ettårigt matteprojekt som ökade intresset. Matematiken är ett sådant oerhört viktigt ämne i skolan och man är så beroende utav det i mycket. Hon berättar även vidare att under kommande läsår kommer man att arbeta i Mattelyftet vilket också kommer att vara positivt för matteutvecklingen för skolans elever.

 

Vi på smedstorp.se är väldigt stolta över alla duktiga elever och vi hoppas att intresset för matten håller i sig och att utvecklingen fortsätter. När jag och Kristina lämnar kommunhuset så väntas saft och kanelsnäckor för barn och lärare innan det bär iväg tillbaks till skolan igen och vem vet kanske ett och annat knepigt mattetal.

 

Diplom04aAnders Throbäck räcker fram handen till Edina Mujanovic, Bya, som delade förstaplatsen med årskurs 3 tillsammans med Edvin Svensson, Smedstorp.
Båda hade fått 59 poäng av 72 möjliga.
Daniel Persson i bakgrunden.
Jennifer och Olivia i förgrunden)

Diplom05a

från vänster:
Emilia Christiansen, Smedstorp,
Anders Throbäck, Daniel Persson.

Diplom06a

Anders Throbäck, Daniel Persson,
Jennifer Berggren.

Diplom07a

Anders Throbäck tar Olivia Jürs i hand.
I bakgrunden Daniel Persson,
i förgrunden Jennifer Berggren.

Text: Tina Tengvert
Foto: Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

Diplom10a

Alla motagare av diplom i Tomelilla kommun
Bakre raden: Emelie von Schantz, Oliver Flodström, Anders Throbäck, Emelie von Schantz, Jonathan Henriksson, Isak Åberg.

Främre raden: Jennifer Berggren, Edina Mujanovic, Emilia Christiansen, Olivia Jürs, Anton Jeppsson, Edvin Svensson, Timmy Sterner.

I bakgrunden: Anders Trobäck

 

Diplom02a

Ulrika och Bass från YA intervjuar Jennifer, Olivia, Emilia, Anton (skymd) och Edvin.

 

Diplom03a

Daniel Persson stående i bakgrunden, runt bordet: Isak Åberg, Kastanje, Jonathan Henriksson, Bya, Edina Mujanovic, Bya, Emelie von Schantz, Bya, Emilia Christiansen, Smedstorp, Anders Throbäck, Jennifer Berggren, Smedstorp, Olivia Jürs, Smedstorp, Edvin Svensson, Smedstorp, Anton Jeppsson, Smedstorp.

 

Diplom08a

Anton Jeppsson och Anders Throbäck