smedstorp se

 

Smedstorps Byalag och Bygdegårdsförenings eldsjälar

2014-06-04

 

Smedstorp är en fantastisk by när det gäller det ideella arbetet. Väldigt många är engagerade, alla behövs. Några av eldsjälarna i Smedstorps Byalag och Bygdegårdsförening är Anna-Karin Edstrand, Kristin Skoog samt Ella Ingemansson som vi möter upp vid Medborgarhuset en fredagskväll. Det vankas fest i Medborgarhuset denna kväll och ungdomarna som håller i festen inför kvällen är där och fixar. Lokalen är väldigt mycket uthyrd och det ökar hela tiden, berättar Ella.

 

Ella sitter med i styrelsen sedan 2006 och är kassör i föreningen. Tidigare delade hon bokningarna med Ulla Nybjer, som är en av byns stora eldsjälar, men sedan årsskiftet har Ella denna uppgift på egen hand. När Ella engagerat berättar om allt hon gör i huset tänker man lite på en hustomte. Hon lämnar och hämtar nycklar till de som anordnar fester och ser till så att allt finns hemma från diskmedel till kaffefilter. Det kan även vara mycket samtal och mail som skall besvaras gällande lokalbokningen. Men hon tycker det är fantastiskt roligt och gör det med glädje. Förra året hade föreningen 50 stycken fullbetalda fester vilket om man slår ut det är ca en i veckan. 4 067 gäster var på dessa fester. Utöver detta kommer de mindre arrangemangen. Så visst är det en populär lokal att hyra.
Här hittar ni mer om lokalhyrorna: smedstorp.se/index.php/foreningslivet/byalaget

 

Anna-Karin är sedan 2009 med i styrelsen och fr.o.m. i år är hon vice ordförare. Utöver detta är hon, får man väl kalla det, byns lekledare. Tillsammans med andra frivilliga krafter i byn står hon bakom många av föreningens aktiviteter. Arrangemang som byalaget står bakom är bland annat julgransplundringen, där Leif Andersson gör ett stort jobb med att ordna sponsorer, vinster och gottepåsar till barnen. Det är också byavandring, sommarloppis, frukost på Gröne Plan, Smedstorps marknad (och i år även en hemvändardag), Österlen Lyser, julmarknad med grantändning, luciafirande samt nyårsfest. Frukostmötena på Gröne Plan är ett annat trevligt inslag. Ett par gånger under sommaren packar man sin egen frukostkorg och möts upp klockan 10.00 för att njuta av en god frukost i varandras sällskap.

 

Samma år som Anna-Karin blev även Kristin Skoog invald i styrelsen, och precis som Anna-Karin är det i de olika aktiviteterna man hittar Kristin. I år blev hon dessutom ordförande i föreningen vilket innebär att hålla i styrelsemötena och att vara det officiella "ansiktet utåt" åt föreningen.

 

Föreningen planerar flera nya aktiviteter för nästa år. 2015 kommer nämligen att bli ett speciellt år för kommunen då det är 150 år sedan det första tåget rullade genom Tomelilla. Kommunen har valt att låta hela året bli en enda stor fest och alla har möjlighet att skicka in ansökningar om projektbidrag för anordnande av olika arrangemang. Byalaget har redan skickat in flera ansökningar, och vill gärna att alla i byn som har kreativa idéer, och är villiga att arbeta för att genomföra dem, hör av sig till byalagets styrelse innan augusti. Det ska vara aktiviteter och arrangemang som stärker vi-känslan, gör oss stolta över vår by och är öppna för alla. Här läser ni mer om jubileumsåret 2015: www.tomelilla.se/uppleva-gora/jubileumsaret-2015/

 

Byalaget välkomnar även annars alla att komma med idéer samt att hjälpa till med att ro dem i land. Vid ett par årsmöten har man hört sig för vilka olika intressegrupper som skulle kunna komma igång vid sidan av den mycket aktiva gruppen som arbetar med Gårdlösaleden. Det finns personer som är intresserade av att arbeta med försköningen av byn (ta hand om våra gemensamma ytor och rabatter) men den gruppen har inte kommit igång ännu. Man kan själv välja hur mycket man vill hjälpa till. Om det är till ett specifikt arrangemang eller under fler tillfällen under året spelar ingen roll. Det viktiga för byn är att det hela tiden händer något, säger de tre unisont. Byn skall vara levande och då behöver man hjälp med att fullfölja de olika projekten. Ella, Anna-Karin och Kristin tycker alla att det är kul och givande att göra saker för Smedstorp, och de hoppas att några utav er som läser detta vill komma och hjälpa till inför och under aktiviteter – allt är välkommet. Det är bara att höra av sig till någon i byalagets styrelse!

 

Text: Tina Tengvert och Kristin Skoog
Foto: Kristina Eriksson

 

 

Byalaget

 

 

Byalaget01

 

 

Ella

 

 

Fixardag

 

 Julgran