smedstorp se

 

Hundliv på Brogård

2014-08-31

 

 

En söndag i augusti har fyra hundägare samlats på fältet utanför Brogård för en Drop-In träning i grundlydnad med Ulrika Berge. Det blåser kalla höstvindar men stämningen bland hundarna är på topp. De är mycket intresserade utav varandra och vissa har mer kunskap än andra när det gäller grundlydnad. Storleken på hundarna är också varierande från ganska liten till stor. Åldern på hundarna är från ca ett års ålder. Några hundar hoppar och drar konstant i kopplet, medan den minsta som har varit där ett flertal gånger sitter nyfiket och iakttar. En av hundägarna kommer från Smedstorp, men annars har de kommit både från Simrishamn och Borrby. På frågan hur de har hittat hit så är det bl.a. från de olika byarnas anslagstavlor på Facebook och en har häst i granngården. 

 

 Hundskolan16a   Hundskolan18a 

 

Ulrika börjar med att presentera sig och frågar var och en vad deras önskan med kursen är. Önskemålen är många som att t.ex. inte dra i kopplet, stopp och inkallning, inte skälla, få ett behagligt hundägarskap, kunna ha sin hund lös, vistas bland störningsmoment, allmänlydnad och helt enkelt få pli på hunden. När jag pratar med hundägarna och frågar varför de har valt just den hundras de har så är svaren väldigt varierande. Någon har medvetet valt hundras för att kunna ha i jakt medan andra inte riktigt vetat vad för slags hund de har köpt utan gått på utseende. Detta är nog väldigt förekommande när man köper hund att man inte tar reda på vad hunden är avlad för. En jakthund kommer alltid att vilja jaga och få arbeta liksom en vallhund t.ex. Men det är svårt att välja rätt när man ser de små söta valparna och kanske glömmer man just där och då att liten blir stor. 

 

Ulrika lyssnar på allas önskemål och berättar att hundägandet kommer bli helt annorlunda när grundlydnaden finns där. Själv har hon en av sina hundar med sig som ligger mitt i cirkeln och som helt avslappat ligger och iakttar alla utan minsta tillstymmelse till att närma sig de andra. Hon ligger och njuter av livet och visar sig vara ett praktexemplar i lydnad.


Ulrika fortsätter med att förklara att visa saker måste man kunna göra med sin hund som t.ex. att klippa klor, skrapa tänder, leka på ägarens initiativ, kommandon som sitt, ligg, följ mig eller som många nog använder sig av ”gå fot” är viktigt. På Ulrikas kurser använder man sig inte av godis som belöning eftersom hundarna skall jobba för dig som hundägare och inte för att få godis. Hon vill även att man skall titta rakt fram och inte hela tiden på hunden. Med ett bestämt ryck tillrättarvisar man sin hund och bättre med ett bestämt ryck än många velande ryck. 

 

Under denna timme de är här så tränar de sitt, helt om, att gå fort, att gå mycket sakta och inkallning. Underverk sker på denna timme. För t.ex. Tim som har kommit med sin hund Calle på 1,5 år för att gå sin första kurs i grundlydnad sker underverk. Han följer sin husse och ser ut att njuta av livet. Han tycker detta verkligen är superroligt det syns långa vägar. 

 

Ulrika Berger som håller i kurserna flyttade ut till Brogård med sin man och hundar i december 2013. Hon är jaktinstruktör och är utbildad inom Svenska Jägarförbundet. Hon använder sig av Barbro Börjessons ”De fyra lätta stegen” och trots att detta är ett arbetssätt utvecklat för jakthundar så passar det lika bra på sällskapshundar då grundlydnad är a och o för en hundägare. Man måste kunna känna sig bekväm i sitt hundägarskap poängterar Ulrika. Hunden skall komma på inrop och man skall kunna vistas i miljöer med störningar. Annars blir hundägandet inte vad man hade tänkt sig. Ulrika är även uppfödare av jakthundar och hennes kennel heter Kennel Sub Terram och är givetvis själv en flitig jägare. Om någon behöver hjälp med sin djurförsäkring så arbetar även Ulrika som försäkringsombud åt Agria. Till nästa sommar när de har bott in sig lite mer så kommer Ulrika att även kunna erbjuda hunddagisplatser. Så här finns allt man behöver som hundägare. 

 

På Ulrikas hemsidor, www.avancehundskola.se samt www.subterram.com hittar ni mer information om kurser och hennes uppfödning. Här kan ni läsa om kurser i bl.a. apportering och helgkurser för jakthundar. Vill ni hellre nå Ulrika per telefon så når ni henne på 0738-17 22 30. 

 

Text: Tina Tengvert
Foto: Kristina Eriksson

 

 

 

 

 

Hundskolan02a

 

 

Hundskolan08a

 

 

Hundskolan12a

 

 

Hundskolan20a

 

 

Hundskolan22a