smedstorp se

 

Inga vanliga hästsvansar i Salongen!

2014-09-10

 

Med ett glatt leende välkomnas jag av Jeanette som i maj öppnade sin salong, Salongen. Jo, det är samma Jeanette som driver Smedstorp Stall. Flyttlasset gick från Hannas till Smedstorp. Och nu har Jeanette också öppnat sin frisörsalong, i anslutning till anläggningen.

Och vilken salong!

Fjärran från de traditionella klippstugorna som jag tänker på. Ett av gårdens stallar har fått ny fräschör, inredningen är både ny och gammal, här andas exklusiv hästmiljö: vackra golv, smakfulla möbler, läcker fondtapet och en vilsam loungehörna med roliga detaljer. Kristallkronan i taket förgyller stämningen och kastar sina strålar på farmors gamla träbänk som fått en central plats i salongen. Och så klart, det som måste finnas i en frisersalong: tvättställ, frisörstol, spegel, schampo, massor av olika hårprodukter och allsköns klippattiraljer. 

 

Salongen02a

Salongen04a

 Jeanette berättar om verksamhet… 

 På väg till frissan…  

 

Stockholm-Smedstorp-Stockholm-Smedstorp

Jeanette fördelar sina dygnstimmar i rasande tempo. På Mosebacke i Stockholm har hon ännu en salong och där tar hon emot sina kunder, en vecka varje månad. Övrig tid spenderas i Smedstorp, hälften i Salongen och andra halvan med hästarna och i stallen.

Kunder finns det gott om

I Stockholm har Jeanette fyra tider kvar i december, sen är det fullt! Och till Salongen i Smedstorp kommer de trofasta kunderna i strid ström. Jeanette berättar att flera gånger om året kommer en kund från Enköping. Körandes husbil till Salongen, klipper sig och passar på att ta några dagar på Österlen. Och i somras kom en kvinna från Stockholm, med flyg och hyrbil, för att få sin årliga permanent av Jeanette.

Reflexion

Jag tänker. Flyga från Stockholm för att… Köra husbil från Enköping för att… Vad ska man säga? Jo, så är det ju. Jag är min frisör trogen. Det stämmer. Ett slags förtroende. Precis som med tandläkaren. Där shoppar man inte heller runt, tar en fyllning där och en röntgen där, eller hur?

Hårmode som kommer

Permanent? Uppsatt? Rakt? Kort? Färgat? Slingor? Ekologiskt? Långt? Krylligt? Utsläppt? Vad händer i frisyrvärlden, vad är på gång, hur ska vi se ut idag? Jeanette berättar att det finns inga ”måsten”, det är väldigt individuellt vad kunden trivs med. Hårkvalitet och andra förutsättningar får vara med och bestämma riktningen. Men Jeanette har noterat att det långa håret tappar mark. Den lite kortare looken kommer och – frisyrerna är här igen! Och med dagens produkter är det lite enklare för oss att sköta en riktig frisyr.

Varsågod, nästa!

Jag hör klappret av hästhovar utanför dörren. Det är Johanna som kommer ridande längs grusvägen. Hon har veckans sista klippe-tid. Jag stannar kvar en stund och kollar. Ett vackert, ljust lockigt hår ska tvättas och toppas. Dom pratar och pratar. Jag vill inte tjuvlyssna. Jo det vill jag, men det är inte fint. Så jag checkar ut och önskar Salongen och Jeanette lycka till i Smedstorp.

 

Vid pennan: Gun Dymling Faxheden

Fotograf: Kristina Eriksson

 


Salongen09a

 Jeanette i loungen…

 

Jeanette Gullbro Tjeder fick sin utbildning hos den kände hårprofilen Björn Axén. Hon har också arbetat som försteassistent till Peter Hägelstam, som idag driver Axéns verksamheter.

 

 

 

 

 

 

Salongen01a

 Sjangdobelt… 

 

 

Salongen03a

 Ticketack, ticketack, ticketack… 

 

 

Salongen06a

 Jeanette tipsar Johanna om… 

 

 

Salongen08a

 Gammalt möter nytt…