smedstorp se

 

Österlen LyseR

2014-11-07

 

Efter tio år pyr fortfarande glöden i föreningen ”Österlen lyser”, och tack vare många eldsjälar som verkligen brinner för uppgiften har projektet blossat upp och evenemangen växt för varje år.

Sådär ja, nog med floskler.

”Österlen lyser” bildades 2005, med Emma Karp Lundström i spetsen, och projektets målsättning är att engagera så många deltagare som möjligt till att, under tre dagar i november, varje år, lysa upp Österlen med omnejd. Detta med syfte att främja turistnäringen och skapa gemenskap mellan byarna på Österlen.

Fredagen den 31a oktober var det dags igen. Här i Smedstorp samlades ett tjugotal personer vid Lanthandeln där det delades ut marschaller, och efteråt bjöd byalaget på korv nere vid Gröne plan.

 

 

Snart lyser hela byn

  Snart lyser hela byn

 Blå Gården

  Blå Gården

Bakers Trädgård

  Bakers Trädgårdx


Jag, som inte varit med och tänt innan, lyckades sno åt mig en sopsäck med marschaller nere vid affären, och knatade sedan iväg norrut längs Storgatan tillsammans med ett gäng andra. Brorsorna Bengt och Leif hade tänt samma sträcka se´n starten och visste precis hur många steg det skulle vara mellan våra 36 marschaller för att de skulle räcka hela vägen upp till Paglialungas hus, där björken sken röd kvällen till ära! Efter en halvtimme stod hela byn i lågor och det var dags att treva sig fram till den mörkaste delen av hela Smedstorp, nämligen Gröne plan där Ella hade satt i gång grillen och dukat fram korvtillbehör. De flesta ”tändarna” var där och tog en korv och det blev en mycket trevlig avslutning på en inte så ansträngande arbetsinsats!

Om man ville kunde man nu ta sig vidare genom, den numera upplysta, byn för att se på Gamla bryggeriets upplysta trädgård, Blå gårdens ljusskulpturer och ännu lite längre bort, Gyllengårdens galleri i fackel- och ljussken.

Österlen lyser har blivit något av en tradition och det finns numera ett ganska späckat program om man inte nöjer sig med att bara åka runt i bil och titta på ljusen. I år anordnandes det till exempel både maraton, halvmaraton och stafettlöpning mellan byarna. Om man vill veta vem som vann den tävlingen, eller se foton från olika evenemang, så finns det mycket information på deras egna hemsida www.osterlenlyser.se

Projektets syfte fyller sin funktion även här i byn, om än på ett lite snävare plan. Jag vet inte riktigt hur många turister som dras till ljuset, eller hur stort utbyte det är byarna emellan, men gemenskapen bland människorna i byn stärks. Det hade lätt kunnat vara bättre uppslutning kring ljuständningen hos oss, och vi kan alltid hoppas på att det kommer fler nästa år. Arbetsinsatsen kräver inte många minuters uppoffring, under promenaden pratar man och lär känna bybor man kanske inte träffat innan, och under korvgrillningen efteråt träffar man ännu fler människor, och sist men inte minst - resultatet blir ju strålande!

 

Text Hanna Barck

Foto Kristina Eriksson

 

 

 

 

osterlen03a

 

osterlen04a

 

osterlen06a

 

osterlen07a

 

osterlen09a