smedstorp se

Solen skiner även på liten stuga

2016-02-18

 

Nu har vi haft solceller på taket i tre år och det kanske är intressant att veta hur det fungerat. Kapaciteten på vår anläggning är 10 kW. Den bör alltså producera 10 000 kWh på ett år och det har den gjort. Sammanlagt har det blivit 34 000 kWh, ungefär lika mycket varje år, ca 11 000 kWh,  trots att vädret varierar. Allra bäst är det naturligtvis mitt i sommaren med ljusa dagar men även en solig dag på vårkanten när snön reflekterar ger många fina kW.

 

Den el som produceras av solcellerna går först in i vårt hus. Jag brukar säga att det gäller att köra både diskmaskin och tvättmaskin när solen skiner. Inte som förr i världen när man fick lära sig att det var billigare ström på natten. Om vi inte gör av med all el går resten ut på nätet och vi får betalt av det kraftbolag som vi levererar till. Vi måste leverera till samma bolag som vi köper el ifrån och vi får inte producera mer än vad vi själva förbrukar för då börjar vi räknas som ett företag.

 

De första åren fick vi ca 1 kr inkl moms för varje kWh, Sedan januari 2015 får vi 60 öre inkl moms vilket ju verkar betydligt sämre men samtidigt får vi en skattereduktion på lika mycket alltså 60 öre inkl moms. Så det blir 1 krona till slut. Ända skillnaden är att jag som privatperson skall redovisa moms vilket det har pratats och skrivits om som ett stort problem. Men det är det inte alls. Ett telefonsamtal eller mail till skatteverket och så är man momsregistrerad och resten sköts av det el-bolag man levererar till.

Dessutom får vi några ören per kWh från E-on som rår om nätet och så kan man sälja elcertifikat för ca 20 öre per kWh.

 

Funderar du på att sätta upp solceller? Kolla med någon leverantör. Vad jag kunnat räkna ut är det en bra affär. Tyst och stilla (och miljövänligt) ligger solpanelerna där på taket och producerar och producerar och dom är garanterade att hålla i minst 25 år.

 

Text Mats Josephsons
Foto Håkan Gottberger

 

 

 

 

sol 1

 

 

sol 2