smedstorp se

En helt vanlig ovanlig tisdag
i klass 2 - Smedstorps skola

2017-01-21

 

En tisdag i januari testade jag på livet som andraklassare bland 15 intet ont anande elever... Skolan startade som vanligt halv nio och just denna dag i veckan är det långdag för alla eleverna, de går till halv tre istället för kvart över ett, och som ovan inhoppande elev kände jag i efterhand att det var lite väl mastigt att välja just en tisdag... 

 

Denna tisdag visade sig vara speciell, och det ordinarie schemat fick knycklas ihop redan på morgonen. Då samlades nämligen hela skolan i gympasalen där det skulle hållas genrep inför femmornas inspelning av “Vi i femman”tävlingen och Tim & Julia, som ska tävla för klassen, fick möta ett motståndarlag bestående av Elias & Amanda för att öva sig inför den riktiga omgången. 


Efter en timmas utfrågning var det dags för rast och se´n blev det hönsgård då skolans nätverk plötsligt la´ner och ingen riktigt kunde kommunicera... OCH samtidigt fick de reda på att Tomelillas kulturskola skulle komma och presentera sig och ha en timmes dans med varje klass! Vem skulle in först? Hade någon någon information? Hade barnen med sig gympakläder? Lite visselpipande och snabbtänkta lärare lyckades dirigera in tvåorna (min klass!) in i gympasalen som första försökskaniner och det var bara att hänga på. Strumpor av. Uppvärmning. Dans-stopp-teater. Coola moves, och vips, så hade ungarna lärt sig en hel dans! Fantastiskt! Jag drog på strumporna över mina svettiga fötter igen och snabbade mig hemåt för att käka lunch och släppa ut hunden. 


Tillbaka vid bänken igen efter en knapp timma så var det dags att sammanfatta förmiddagen genom att låta eleverna fixa det här reportaget till hemsidan. Barnen försökte komma ihåg alla frågorna som ställdes under morgonen, och Ingrid skrev ner alla förslag på datorn. Ni kommer se ett antal av dem här under i deras reportage! 


Vid det här laget var jag rätt mör i huvudet. Vad var klockan? Hade jag glömt att dricka kaffe? Barnen pratade hela tiden, osammanhängande dessutom. Jag har ingen ursäkt, men timmen mellan halv ett och halv två är ett svart hål, jag tror vi hade matte.. 


Nu var det bara en timma kvar av skoldagen och jag var snart i hamn! Då rusade ettorna in i klassrummet, likt gubben i lådan, och plötsligt blev eleverna dubbelt så många! Det var dags för en gemensam räkneövning där det skulle inhandlas trollkarlskläder. Tvåhundra kronor skulle räcka till mantel, stav, kanin, kort, handskar, byxor och hatt. Barnen delade själva in sig i grupper, samarbetade genom att rita, räkna och diskutera, och tänka sig - det gick jämnt ut för alla, klockan slog halv tre, och poff! så trollades alla barn bort. 


Tack för idag - slut för idag! 


Min studiedag var jobbigare än jag hade trott att den skulle vara. Dagen gick i hundra knyck och hjärnan fick en uppfräschning i både matte, engelska, svenska och en rejäl genomkörare i koordinationsövning á la coola dansrörelser. 


Jag tackar klass två för att jag fick komma och hälsa på och hoppas att riktigt många elever tar chansen att anmäla sig till dans- och showundervisningen som kulturskolan erbjuder just nu. Och tack alla lärare för att ni har tålamod och ork att lära ut livsviktig kunskap till alla våra snackiga barn! 


Har du barn i skolan och inte hälsat på? Gör det! Ta en tisdag vet´ja! 


/Hanna Barck

 
Här nedan kan ni läsa om min ovanliga studiedag/tvåornas vanliga tisdag ur ett annat perspektiv, nämligen deras. Eleverna har snackat och Ingrid Ahnelöv knattrat.

 

Vi i femman – genrep! 

 

Julia och Tim i femman har blivit uttagna till ”Vi i Femman” i radion. 

 

Vi hade skrivit ihop frågor som vi ställde till dem för att träna dem inför radio-sändningen. Hela skolan samlades och läste upp sina frågor. 


Julia och Tim hade Amanda och Elias som motståndarlag. De var jätte-duktiga alla fyra. 

 

Vi hade skrivit 3-4 frågor vardera. 


Till exempel de här: 


● Vad heter Sveriges största sjö? (Svar: Vänern)
● Vad heter Skånes landskapsblomma? (Svar: Prästkrage)
● Vilket är världens snabbaste djur) (Svar: pilgrimsfalk)
● Kommer en fjäril ut ur en puppa? (Svar: ja)
● Vad blir det för maträtt när man blandar ägg, vetemjöl, mjölk, smör och salt.      (Svar: pannkakor)
● Vad heter ljuset man ser långt upp i Sverige? (Svar: Norrsken)
● Hur många timmar går det på 2 dygn? (Svar: 48 timmar)
● Vilken är den tredje största staden i Sverige? (Svar: Malmö)
● A) Vad heter Sveriges kung? B) Vad heter två av hans barnbarn?
   (Svar: Carl 16 Gustaf. T.ex. Oscar och Estelle)
● När vann Frans Melodifestivalen? (Svar: 2016)
● Hur lång tid tar det för jorden att snurra runt solen? (Svar: 1 år)
● Vad heter artisterna i Dolly-style? (Svar: Molly, Polly, Holly)
● A) Det finns ett lopp som har ett kunganamn.
   B) Hur långt är det? (Svar: Vasaloppet, 9 mil)
● Vem skapade traktormärket John Deere? (Svar: John Deere) 

 

Vi tror att det kommer att gå bra för Julia och Tim i ”Vi i femman”.
Lycka till på torsdag eftermiddag! 

 

Dans, dans, dans 

Under tisdagen var det full fart i skolans gympa-sal! Sprittande musik och en väldans rörelseglädje var det när Tobias, danspedagog från kommunens kulturskola, träffade klass efter klass. Teaterlekar och dansmoves, frusna bilder och mjuka rörelser om vartannat. Barnen tyckte det var kul att dansa och alldeles säkert lockas många att vara med i de dansgrupper Tobias kommer att ha i Smedstorp under våren.
Det är tack vare pengar från Statens Kulturråd som Smedstorps-eleverna kan erbjudas GRATIS dans-grupper på tisdagar efter skoltid. För eleverna i FK-1 och 2-3 är det ShowKids som gäller, och för eleverna i 4-5-6 heter gruppen DanceMix.

 

Text: Elever och lärar-Ingrid i klass 2, Smedstorps skola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vi i Femman - Genrep

 

tva igen

 Julia och Tim mot Amanda och Elias

 

 

vi i femmanpubliken

 Vi i Feman publiken

 

 

 

 

Dans, Dans Dans

 

dansuppvarmning

 Dansuppvärmning

 

 

dabdab

 DabDab 

 

 

coola moves

 Coola-Moves

 

 

dans stopp bajskorv

 Dans stop Bajskorv