smedstorp se

10års jubileum när julen dansades ut

2019-01-16

 

Söndagen den 13 januari var det dags att dansa ut julen i medborgarhuset. Många kom för att delta, och i år var det dessutom 10års jubileum. Klockan 14 hälsade Anna-Karin Edstrand alla välkomna, kul att så många hittat hit! Eldsjälen bakom detta arrangemang i alla år, Leif Andersson, är tråkigt nog inte med oss längre och vi skänkte alla honom en varm tanke... 


Mitt på golvet stod granen grön och grann, det bildades två ringar och sen drog dansen igång till tonerna av Bosse Larsson. Hanna Barck styrde upp det hela och efter cirka 30 minuters dansande var det dags att njuta av Ella Ingemanssons goda lussekatter, fikat var serverat. Under fikapausen fick alla törstiga strupar släckas, det tar ju på krafterna att skutta runt till ”små grodorna” och ”prästens lilla kråka”. Medan vi laddade batterierna passade Simone och Timmie på att sälja lotter för en billig slant, till sin hjälp hade de några kompisar och Leif känner sig nog stolt över att traditionen håller i sig i familjens anda. 9 lyckliga vinnare kunde knalla hem med en god chokladlåda till kommande fikastunder. 


Nu var det dags för tävlingar. Det bildades lag och hejaropen satte fart. Potatis på sked -stafett, kasta ärtpåsar i hinkar, ta sig runt med tidning under skorna, ja jösses va kul man kan ha! När lekarna var avklarade fanns det många stolta pristagare, men även någon med munnen på fel håll när ”lillasysters lag vann och inte mitt”... 


Dansen drog igång igen med fullt ös, ”jungfru kär”, ”3 små gummor” m.fl. Det hela avslutades med att de sista krafterna kramades ur till ”raketen”. Alla barn samlades och pustade ut på golvet, och plötsligt rörde det sig i draperiet uppe på scen, där kom han, Tomten, som kämpat sig ner från Norrland, vilket inte var så lätt när snön lyser med sin frånvaro. En korg full med godispåsar hade han med sig och alla barn fick såklart gå fram, hälsa på Tomten och få en påse, vissa var mer reserverade än andra, men någon erbjöd sig till och med att hjälpa Tomten. 


Efter nästan två timmar med dans, lek, fika och härlig gemenskap tackar Smedstorps Byalag & Bygdegårdsförening alla som kom och hälsar er hjärtligt välkomna åter, denna tradition kommer vi självklart hålla fast vid! 


Text och foto: Nina Edstrand

 

 

 

 

IMG 4729

 

  IMG 5368

 

 

IMG 5369 IMG 5371
IMG 5372 IMG 5376
IMG 5379 IMG 5381