smedstorp se

Jukmarknad i Smedstorp

2019-12-10 

 
Så var det då åter dax, julmarknad med tillhörande grantändning vid gamla banken. 


Kvällen börjar som vanligt med att folk sakta börjar samlas invid grill och värme för att i lagom samtalston dryfta de senaste händelserna på bygden. Krister kör traktorn med vagnen runt i byn och glädjen är stor då de rullar runt likt en turistbuss i London.  Eller Smedstorp? 


 De av Evald med Co uppsatta stånden är befolkade med allsköns människor. Det säljs lotter, syltade trattkantareller, handarbete, bröd och bullar. Vad du än behöver så det finns här. De vanliga eldsjälarna inom föreningen säljer grillad korv, någon med räknesinne borde göra en estimering av hur många korvar dessa herrar sålt genom åren. Tusentals? Någon tror att om man lägger alla korvarna på rad efter varandra så skulle denna korvrad räcka till Fårarp utanför Köpingebro. Tanken svindlar. Glögg bjuds vid ett långt bord och vill man kan man rösta på vår lokala luciakandidat Simone. Julens ande svävar över området. 


Då plötsligt, stunden vissa väntar på, glöggökarnas framträdande. I år har det varit ett gott år för gökarna och ensemblen har vuxit till en tio-tolv st herrar. De stämmer upp samstämt i en melodi, det är en julmelodi.  Efter gökarna blir det dans runt granen för alla och även i år kommer tomten på besök med gottor till de yngsta. 


Omtanke, glädje och samhörighet. Det finns här i byn och det är något vi skall vara väldigt glada över att ha. För det är vad julen handlar om, att tänka på varandra och glädjas med varandra. Att känna samhörighet och bli sedd. I en värld som ständigt växer är det inte alla förunnat. Men i Smedstorp händer det, även i år.  Så, tusen tack alla som ställer upp för att göra den kväll möjlig, ni sprider just detta, omtanke, glädje och samhörighet.

  

Text Joakim Roswall

Foto Håkan Gottbergerer

 

 

 

 

 

Julmaknad 2019 2

 

 

Julmaknad 2019 1

 

 

 Julmaknad 2019 5   Julmaknad 2019 9   Julmaknad 2019 3 
 Julmaknad 2019 7   Julmaknad 2019 6   Julmaknad 2019 4 
 Julmaknad 2019 8   Julmaknad 2019 10