smedstorp se

 

Rapport från Smedstorps by, av klass 5 Smedstorps skola vårterminen 2020.

 

 

Den bästa byn på östrlen

2020-05-15

Smedstorp är den bästa byn på Österlen. Här finns trevliga människor överallt och alla trivs bra. Vi undersöker om detta verkligen stämmer genom att träffa folk som bor i byn.

 

Det bästa med Smedstorp

Rickard Jürs tycker att det bästa med byn är naturen och att det är en lugn by. Eva-Lena Axelsson tycker att det bästa är att man trivs bra. Gun Faxheden tycker att det bästa är att alla människor är trevliga och att det finns en liten affär. Evald Faxheden tycker att det bästa är alla trevliga människor och att man kan röra sig med tåget, den lilla affären Leif handlare och den trevliga by- känslan. Mai Beckman tycker att det bästa är att det är en bra by för att det finns tåg så att man kan röra sig men också att alla människor gör så att man blir glad.

Vilja ha

Rickard Jürs skulle vilja ha ett utegym. Eva-Lena Axelsson och Gun Faxheden skulle vilja ha ett matställe eller en restaurang. Evald Faxheden skulle vilja ha ett höghus med elva våningar och långa cykelvägar så att man kan till exempel cykla till Gärsnäs och Hammenhög.

 

Hur länge

Gun Faxheden och Evald Faxheden har bott i Smedstorp i ca 20 år. De flyttade hit för att bo på Österlen men också för det fina huset. Eva-Lena Axelsson har bott i Smedstorp i hela livet.

 

På väg tillbaka mot skolan är vi nu säkra på att byborna verkar gilla sin hemby.

 


 

spacer

hus

  Här finns mycket att göra och fullt med hus

 

taget

  Här susar tåget förbi

 

Bästa butiken i Smedstorp

2020-05-20

Leif Handlare är den enda mataffären i Smedstorp. Vi får veta vad folket i Smedstorp tycker om affären och vad dom som äger affären tycker själva om sin affär.

 

Bästa i Smedstorp 

5:orna från Smedstorps skola går runt i byn och intervjuar folk om olika saker. Två elever från Smedstorps skola går och intervjuar folk om Leif handlare. Dom får många positiva kommentarer om Leif handlare dels av turister och dels av folk som bor i Smedstorp. Folk är mycket nöjda med affären och vill inte ändra på någonting i den.

Eva-Lena om sin affär

- Jag tycker att det är väldigt roligt och jag älskar att det är gammeldags i affären. Jag hoppas att folk tycker om min affär men hittills har ingen klagat! säger Eva- Lena mycket stolt.

kunder

- Tja, det är blandat nu med kunder p.g.a. Corona men vi får mest kunder på helgerna. Vad det gäller om vad vi tjänar så är det också lite blandat beroende på vad folk köper men också beroende på hur många kunder vi får. Jag har ingen siffra där.

 

Folks åsikter

Vi pratar med folk som går förbi och runt om i byn. Många är väldigt trevliga.
- Det är en väldigt fin gammaldags affär som får mig att känna igen min barndom.
- Vi brukar handla mycket smör, bröd, chips och godis, säger några kunder.
- Vi handlar inte så mycket bara glass hos Leif handlare, sa några turister som gick förbi.

Bra betyg

Leif handlare anses att vara mycket älskad och ingen har något att klaga på vilket nog är bra för Eva- Lena känner att hon inte vill ändra på något i affären.

 


 

SMEDSTORPS FRISÖRER

2020-05-27

Några från klass fem i Smedstorps skola är intresserade av vad Smedstorpsborna tycker om byns tre frisörer. Det var många bra kommentarer men det var också ett par dåliga.

 

Det är många som t.ex. går till Ellec för att dem är bra på att klippa och för att de flesta som går dit tycker att dem är trevliga och snälla. Ellec har också väldigt fin salong och trevliga anställda. Vi frågade Elenor ett par frågor och hon svarade:

- Jag bor i Smedstorp och det är jag som driver Ellec. Det brukar komma väldigt många kunder men det har minskat lite sen Covid-19. Det är väldigt roligt att jobba som frisör för man får lära känna många olika personer och man får vara kreativ och om man har tur får man göra någon överraskning till sin kund.

 

Det är få som har bott i Smedstorp länge men som aldrig har gått till någon av frisörerna här i Smedstorp. Det var bara tre stycken vi frågade som aldrig har gått till någon av Smedstorps frisörer. De tyckte det var lite trist för det är många som talar gott om frisörerna. 

- Jag skulle till Ellec men man behövde boka en tid så jag hann inte klippa mig just när jag ville, sa en kvinna vi mötte på tågstationen.

John berättar: 

- Jag har bott i Smedstorp sen 2000 och jag har aldrig klippt mig här hos någon av Smedstorps frisörer för jag har inget hår, men jag hade gärna velat testa om jag hade haft hår.

- Jag har aldrig gått till någon frisör här i Smedstorp för jag klipper mig själv. Jag vill inte testa för att jag är för lat och snål! sa Helen som vi mötte i Smedstorp, med bestämd blick.

Alla som vi frågade förutom en person tyckte att Smedstorps frisörer gjorde ett bra jobb med att klippa hår. De flesta vi frågade tycker att det är coolt att ha tre frisörer i en sån här liten by. Det är många som har talat gott om frisörerna.

 


 

HÅLL DIG AKTIV I SMEDSTORP!

2020-05-27

Marknader och andra aktiviteter hålls i Smedstorp under åren, och byborna i Smedstorp gillar de. Vid speciella tillfällen och högtider så hålls de olika aktiviteterna.

Intervjuer

Tisdagen den 28:e april klockan 12:30 så gick tre elever från Smedstorps skola ut i Smedstorp för att intervjua byborna i Smedstorp. De flesta vi frågade var äldre och hade bott i Smedstorp länge. Vi frågade dem om vad de tyckte om olika aktiviteter.

Många aktiviteter ordnas i byn

-Vad tycker du om aktiviteterna här i Smedstorp? 

-Jag tycker dem är trevliga och jag brukar komma, svarar Kent Farman.

Eva-Lena Axelsson som jobbar på Leif Handlare berättar att hon tycker att skadegörelse är en dålig aktivitet.

-Annars tycker jag dem andra aktiviteterna är bra och roliga.

Enligt Nina Edstrand är badet och minigolfen de bästa aktiviteterna här i Smedstorp.

Något som saknas i byn?

Vi frågade om de var något som de saknade här i byn och alla tyckte de hade varit mycket trevligt med en restaurang eller annat matställe.

-Det är väldigt roligt att aktiviteterna både är för barn och äldre, säger Gunn Faxheden som ofta är med på aktiviteterna och ibland anordnar dem.

 

Klockan 13.30 så återvände vi tillbaks till skolan. Nu vet vi lite mer om vad folket i Smedstorp gillar.

 


 

Fin natur och mycket nöjda Smedstorpsbor

2020-06-05

Smedstorpborna tycker om naturen och sin by för att det finns mycket att hitta på. Det flesta tycker att naturen är vacker och är ute i den dagligen. Många tyckte även om affärerna och aktiviteterna i Smedstorp. Gårdlösaleden är också en mycket fin promenadrunda på 12 km som är ett populärt turistmål.

Gårdlösaleden

Gårdlösaleden är bra runda att gå om man gillar att gå långt och se fin natur. Gårdlösaleden börjar från tågstationen i Smedstorp och går sedan genom gröna lövskogar och spännande platser. På vägen kan man välja att vika av och gå till Silverflickans gravplats. Det är en spännande stensättning med en forntida historia om en flicka som begravdes med smycken av silver och dyrbara föremål.

Bästa i smedstorp 

I Smedstorp finns spännande saker för alla. Det finns några butiker i Smedstorp med gammal stil och gammaldags saker.

  • Butikerna i Smedstorp är spännande och intressanta, säger många vi möter.
  • Gårdlösaleden är en intressant och mysig gångled, säger andra.

I Smedstorp finns en gammaldags matbutik med föremål med samma stil som när det öppnade år 1937. Då startade Leif Anderssons far och mor, Kjell och Ella Andersson, lanthandeln. De som driver butiken idag är Eva-Lena som är dotter till Leif Andersson och Caroline som är barnbarn till honom.

Platser i Smedstorp

I Smedstorp finns bland annat en fin pumptrackbana om man gillar action och ett trevligt bad som har öppet på sommaren. Inne på badet finns också en minigolfbana. I Smedstorps skog finns bland annat en mountainbikebana och mysiga gångleder.

 


 

Tung trafik i Smedstorp

2020-06-05

  • I Smedstorp dundrar många tunga stora fordon.
  • Vi i 5:an har gjort en liten undersökning för att vi ville veta vad folk tyckte om att det kör så mycket tung trafik i byn. Vi snackade om hastigheterna rätt så mycket.
    En del säger att det är jobbigt.

'Tisdagseftermiddagen den 28 april gick jag ut och frågade vad folk tyckte. Det flesta sa att det gör inget men det var några sa att det var läskigt för småbarnsfamiljer.

Upprörd bybo

En äldre kvinna sa med lite mindre fina ord att det var åt helsicke rent. För att det inte håller hastigheterna och det har ingen respekt mot andra i trafiken. Hon sa även att Smedstorp har önskat fartgupp men det gick inte igenom. Så hon vill att det ska göra en ny ansökan om fartgupp. 

Andra berörs inte

Det var en man i 30 till 40 årsåldern som sa att det inte gjorde nåt, men så länge det håller hastigheterna så är det inget som stör mig. Han sa även att det kunde vara lite läskigt att ligga bakom så stor trafik.

Vad jag tycker

På väg tillbaka till skolan dundrar en stor traktor med släp förbi. Föraren hejar glatt och själv tycker jag att de stora fordonen hör hemma i byn. Jag tänker att om de inte får köra här får kossorna ingen mat och om kossorna inte får mat, så får vi ingen mat.

 


 

Vad folket i Smedstorp tycker om Leif Handlare

2020-06-05

Den lilla lanthandeln i Smedstorp är en omtyckt liten butik med både godis och presenter. Klass 5 är nyfikna på den lilla butiken med gott rykte.

Kunder hos Leif handlare

Barn från Smedstorps skola frågade människorna vad de brukar handla hos Leif Handlare.
- Vi handlar ofta pålägg, bröd och godis berättar en kund. De frågade också hur ofta de handlar på Leif Handlare.
- Vi handlar ungefär 2-4 dagar i veckan. Kunderna berättar också att det finns bra varor där på Leif Handlare.

Anställda på Leif handlare berättar

Klass fem frågade också de som jobbar på Leif Handlare. De frågade frågor som vad säljer bäst i affären.
- Det brukar vara många som köper presenter och godis, berättar Eva-Lena.
De frågade också om hur många kunder som kommer varje dag.
- Det är väldigt varierande men det kommer flest kunder på lördagar.

Smedstorpsborna tycker om sin egna affär

Nästan alla tycker om att Leif Handlare finns i Smedstorp. Både för att det är lite gammeldags och för att de bor nära den. De flesta tycker att de är trevliga där.

 


 

Text och Foto klass 5 Smedstorps skola vårterminen 2020