smedstorp se

Smedstorps bibliotek våren 2021

2021-03-18

 

På grund av restriktionerna för corona har vi valt att skjuta på våra bokfikor och lördagsmatinéer till hösten. I nuläget är biblioteket endast öppet för meröppetanvändare. Om du vill ha tagg och bli meröppetanvändare mejla This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. så kan vi boka en tid.

 

Vi hoppas dock kunna genomföra dessa två programpunkter senare i vår:

 

Lär känna din by!


Smedstorp och Gårdlösa har en mycket intressant arkeologisk historia. Den är väldokumenterad tack vare utgrävningar som gjordes på 60-talet, norr om byn, uppe på Gårdlösaåsen. Här hittades den berömda Silverflickan begravd. Med sig i graven hade hon ett silverspänne, med de ingraverade runorna: Ekunwodr.
Ta chansen att lyssna på en arkeolog, Lars Jönsson, som kan berätta mycket om vad som dolde sig under marken på Gårdlösaåsen. Vid första tillfället blir det en föreläsning och vid andra tillfället en exkursion så du får uppleva historien på plats.

 

 • Föreläsning Gårdlösa och Smedstorp under järnålder och medeltid
  Onsdag 28/4 18.30
  Obs! Föranmälan till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Exkursion Arkeologiska fynd på Gårdlösaåsen
  Vi träffas vid biblioteket i Smedstorp och promenerar därifrån. Om vädret tillåter bjuder Smedstorp.se på liten fika efteråt!
  Lördag 15/5 12.30–16.00
  Obs! Föranmälan till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Smedstorpshyllan

Vill du läsa om Smedstorps och Gårdlösas historia? En sammanställning av litteratur som behandlar traktens historia, från urtid till nutid finns att läsa på biblioteket. De flesta av dessa böcker, filmer, eller artiklar finns dessutom att låna eller läsa på plats. Har du egna artiklar, bilder eller dokument som berör Smedstorp så tar vi tacksamt emot till vår samling!

VÄLKOMNA! 

 

Text & Foto Lena Ewald

 

 

 

 Domarring

  Domarring

 

Armborstfibula 

  Armborstfibula i silver

 

Alne1

  Alnabjär skeppssättning


Alne2