smedstorp se

Så var det åter dax. Julmarknad!

2021-11-29

 

Man skulle kunna tro att intresset för den falnat då den fick ställas in i fjol pga coronarestriktionerna. Den började trevande men allteftersom mörkret föll ökade folkmängden. Det fanns även ett lätt regn som föll men tack vare ett antal eldsjälar kunde försäljarna samt besökarna skula under de uppspända presenningar som fanns till skydd.

 

Det fanns julbockar och pyssel till salu. Årskurs sex i Smedstorp skola sålde kakor och kransar samt granris. Hjärtebarnsfonden sålde lotter och Smedstorp IF bemannade grillen. Kristers gamla gröna traktor puttrade runt och visade Smedstorp by night.

 

Det var kallt, men det fanns ändå värme. Är det glöggen som värmer eller gemenskapen? Det kan vara en kombination. Plötsligt är det något som brummar, det är glöggökarna som unisont stämmer upp i en julmelodi. Efter avslutat framträdande kopplar någon, Jörgen?, in sig på högtalarsystemet och nu pumpas det ut svängiga danser. Det är räven som överraskar grisen med mera och barnen, samt vissa vuxna, formar snabbt en ring runt granen och dansar in julen.

 

Då smiter det in en välbekant fyr i sammanhanget och deltar i dansen. -Tomten, tomten, ordet sprids snabbt och vissa barn stirrar gapande på den röde gestalten. Är det skräck eller förtjusning i deras blickar, ibland känner jag mig osäker på vilket det är. Det kan även det vara en kombination. Efter utdelande av gottor är de flesta barn sugna på att komma hem och öppna påsen så festen klingar av i takt med att regnet ökar. Ett par sista besökare hjälper klass sex att bli av med de sista kakorna och sedan är årets julmarknad över.

 

Ett stort tack till alla som även i år gjorde denna sammankomst möjlig, särskilt tack till Ewald och Gun som är spindlarna i nätet år efter år.

 

Sist men inte minst önskas alla en god december, må julstjärnor och lyktor lysa, glöm inte reflexen när ni går ut, och har ni inte vaccinerat er än så gör det!

 

/Joakim Roswall

 

glogg 2 vangn

 

 

 

 

 

 

granen

 

 

 

glogg 1