smedstorp se

KonstPromenaden - hemma hos oss i Smedstorp

2011-04-29 

 

KonstPromenaden – inte alltid ett säkert vårtecken, men i år så. Vilka dagar! Och där kom konstbetittarna som vitsipporna i backen, många och nyfikna. Smedstorpsborna gladdes och yvdes över byns utställningar och för att byn sannerligen visade upp sig i sin förnämsta skrud. Nyrensade rabatter med svalört, narcisser, tulpaner och blommande magnolior. Det ljuvliga vädret, som fått fram byborna ur sina vadderade jackor, tjocka halsdukar och ylleluvor, skådade likt nykläckta kycklingar solen och byns alla påskaktiviteter och flanerande besökare. 

Ja, så här har vi det hemma hos oss. 

 

Besökarna - de kom, de såg, de köpte, kanske inte alltid konst, men Lanthandeln och byns övriga affärer var givetvis också öppna, och påsarna i händerna skvallrade om handelsutbyten. ”Det är så mysigt att få handla i riktiga små affärer och slippa stora köpcentra”, utbrast en dam på det bredaste dalmål. Och hon fortsatte: Det är så vackert här och trevligt också!
Ja, så här har vi det hemma hos oss i Smedstorp.

 

Livet som kaféföreståndare, vilket Ella och Bo testade på under påsken, är som den berömda ketchupen. Först ingenting, sen ingenting och därpå alla på en gång. Kaffelusten tycks vara en tidsinställd drift, som slår till samtidigt hos alla människor. Men det var kanske inte bara kaffet, kakorna och mackan som lockade. Att få sitta i SOLEN i trevlig miljö, och känna hur de första varma vårstrålarna skapar fräknar på näsan var nog en längtan lika stor som den efter kaffetåren. Och var kan dylika lustar tillfredställas om inte i Smedstorp? 

 

Bakom kulisserna i KonstPromenadens Smedstorp har rått febril aktivitet. Hängningar och uppställning av utställningsalster, kaffekokning och broschyr framläggning, lampinställningar och musik, städning och fejande. Ett intensivt arbete, inbegripet såväl kreativt tänkande som praktiskt handlag med ett resultat som gladde besökarna, stora som små. Och när den första KonstPromenadens dag nästan var till ända, så var det dags att ta glaset i handen, mingla lite, koppla av och lyssna till Evald Faxheden ” Upp flyga Evald, tanken inte stilla stå” – för att göra en parafras.

 

Konstrundan10a Konstrundan02a

 

Ja, så här är det hemma hos oss i Smedstorp då Konstrundan för året fyller byns gator, utställningslokaler och affärer med besökare från alla hörn. 

 

Text Moca Odesjö Foto Kristina Eriksson

 

 

 

Konstrundan14a

 Nu ör våren här... och KonstPromenaden

 

Konstrundan16a

 Smedstorps Lanthandel Österlens sista riktiga

 lanthandel

 

Konstrundan09a

 Ella serverar kaffe i solen på Kafé 

 Galer i Banken

 

Konstrundan19a

 Evalds öppningstal på Galler i Banken