smedstorp se

Gelén som inte kan misslyckas

2010-08-14

 

Recept på Röd Vinbärsgelé:

 

Plocka bären knappt mogna med rik pektinhalt- vackert ljusröda i färgen.

- 8 liter röda vinbär knappt mogna
- cirka 7½ dl vatten
- 1 kg socker per liter avrunnen saft

Skölj bären väl men repa dem inte.
Låt rinna av.
Mät upp 1 knapp dl vatten till varje liter bär.
Koka bären med vattnet i en syltkittel tills de avgett sin saft.
Sila bären genom en silduk. Det kan ta en halvtimme.
Mät upp den sura saften. Av 8 liter bär får du cirka 2 liter sur saft.
Beräkna 1 kg socker till varje liter avrunnen saft. 

 

Koka sakta upp saften i en vid kastrull. 

 

Hetta samtidigt upp sockret på en långpanna i 100 gr varm ugn ca 10 minuter. Sockret ska bli riktigt hett.
Lyft saftgrytan från värmen. Häll under omrörning det heta sockret i den heta saften. Se till att sockret smälter helt medan du rör med en stor slev.
Häll genast över saften i små väl rengjorda geléglas. Det måste ske fort för saften geleár sig snabbt.
Täck det stelnade geléet med parafin. Bind över. 

 

Foto Henrik Edstrand 

 

 

 vinbar sonja 20 

 

 

  

 

vinbar sonja 18

 

vinbar sonja 15