smedstorp se

En konstnär blir till  

2009-03-26


catrin 2
Catrin Lidén, tillsammans med några av sina alster

catrin 3
Den gamla sparbanken numera Galler i Banken, Leif Handlare och det gamla sädesmagasinet

catrin 4
Gottfrids Hus och Bromölle på Gårdlösavägen

catrin 5
Tjurfäktningsaffisch på ödslig spansk fasad

catrin 6Hummer på duk

catrin 7
Lampkonst

catrin 1
Några av Catrins verk

En konstnär blir till
2009-03-26

Ann-Cathrine Lidén, en känd konstnärsprofil i Smedstorp, kommer under påsken att ha utställning i sitt eget "Galleri Slakteri". I år har hon företrädesvis hämtat motiv från  husexteriörer i Smedstorp. Hon har kärleksfullt och med starka färger lyckats fånga atmosfären i byn och smugit in "Mittpunkten" på lämpliga ställen. En del av tavlorna finns även på vykort.

Ytterligare en konstnär ställer ut i samma lokal, nämligen Ann-Cathrines barnbarnsbarns pappa, Dennis Bengtsson, som gör smidesarbeten.

Ann-Cathrine föddes 1943 i Södertälje och intresset för målarkonsten började tidigt. Hennes far, som målade tavlor på fritiden, köpte hem färg och måleriattiraljer till henne och uppmuntrade henne att börja måla.
Efter avslutad skolgång började hon jobba på Skattemyndigheten i Södertälje, där hon stannade till 1972, då flyttlasset gick söderut till Österlen och Tjustorp tillsammans med sin man Jan Lidén och deras två flickor Pia och Nadja. Efter två år föddes dottern Titti.

Intresset för måleri hade på allvar tagit fart redan i Södertälje och efter flytten till Tjustorp gick hon kurser i oljemålning för konstnärerna Mariann Luther i Simrishamn och Ulla Kempe i Brantevik. 
1978 öppnade Ann-Cathrine galleri i Smedstorp, Galleri Catrin, där även andra konstnärer inbjöds att ställa ut. Ann-Cathrine målade företrädesvis naturalistiskt med starka färger och hämtade sina motiv från naturen. Samma år deltog hon i Österlensalongen i Tomelilla Konsthall och dessförinnan i Amatörsalongen i Kristianstads Vattentorn 1974 resp. 1977. Hos Postens konstförening i Ystad ställde hon ut flera gånger med lyckat resultat och många sålda konstverk.

1976 sökte Ann-Cathrine jobb hos Skattemyndigheten i Simrishamn och blev genast anställd.
Under många år log lyckan mot henne och livet rullade på med familj, jobb och måleri. Men 1990 dog hennes man och Ann-Cathrine blev ensam. Yngsta dottern Titti var då 16 år och skulle börja på Frisörskolan i Kristianstad.
 
Efter en tid träffade hon Karl-Axel ”Cacke” Norberg från Norrtälje. Hon slutade sin anställning på Skattemyndigheten och tillsammans med Karl-Axel åkte hon varje år till sydliga breddgrader och var bosatt på Spanska solkusten under varje vinterhalvår mellan 1991-99. Där fick Ann-Cathrine ro att måla och ställde ut i Spansk-Nordiska föreningens salonger i Casa Cultura i Fuengirola. Under resten av året bodde hon på Storgatan 47 och målade flitigt och hade utställningar bl.a. i  Galleri Joker i Norrtälje, Hotell Smålandsgården i Örserum samt naturligtvis i det egna galleriet. 2003 dog Karl-Axel av sviter efter en hjärnblödning och Ann-Cathrine stod åter ensam.  

Idag är Ann-Cathrine sedan fyra år tillsammans med särbon Arne Ljung från Tomelilla. De är en stor familj med sammanlagt sju barn och elva barnbarn samt ett barnbarnsbarn.  

För fem år sedan startade hon sitt galleri i anslutning till bostaden och kallade det ”Galleri Slakteri”, eftersom där tidigare funnits ett slakteri. Här håller hon öppet för utställning varje påsk. Ann-Cathrine målar numera mest med akrylfärger och signerar sina alster med ”Catrin”, eftersom hon mest kallas för det. Hon är väldigt mångsidig och målar, förutom tavlor, på det mesta som kommer i hennes väg, såsom glödlampor, stenar, inredningar, brevlådor och t.o.m. elskåp. En notis i en dagstidning efter en konstrunda löd nämligen ”Okänd konstnär har tagit sig friheten att gå loss på ett elskåp i Smedstorp”.

Foto Kristina Eriksson
Text Agneta Olsson