smedstorp se


Påskvecka med konst i centrum i Smedstorp  

2008-03-17

ekdala utstallare 2008
Galleri Ekdala, samlingsutställning  


Rajaa Atilla, olja. Ohlssons lada  

juan cano 1 galler i banken
Juan Cano, grafik & måleri. Galler i Banken  

andreas jonsson droppar
Andreas Jönnson, foto. Ohlsson lada  

cecilia bynke knoppar
Cecilia Bynke, keramik. Stenarvet  

johan thunell gris raku
Johan Thunell, keramik. Tunby  

annika mattson min palett
Annika Mattsson, måleri. Tjustorp 

Konst och Konsthantverk är huvudnumret på Österlen under påsken. Så är det även i Smedstorp där vi i år har rekordmånga utställare. Ta tåget eller bilen till Smedstorp och promenera sedan mellan flertalet utställare. Kartor för den numera väletablerade KonstPromenaden i Smedstorp finns i byn.

Glöm inte bort att stanna till för en kaffepaus emellanåt!
I Smedstorp finns två trevliga ställen för behövlig paus.
'Cafe Vårt Vardagsrum, inrymt i Galler i Bankens Bakficka, samt Ohlssons lada.

Nedan ger vi en kort presentation av samtliga konstnärer som ställer ut i Smedstorp. Illustrativa exempel på deras arbete hittar du också här.

GALLERI EKDALA

Under påsken blir det en odyssé av kvinnlig skaparkraft. Gruppen Blendadesign, bestående av elva begåvade konstnärer och konsthantverkare från Kronobergs län, visar sina alster. Mångfalden blir stor. Här visas måleri, textil, keramik, skinnarbete, glas mm. Blendadesign har tidigare ställt ut tillsammans både på hemorten och i Tyskland.
www.ekdala.se

GALLER I BANKEN

Juan Cano föddes 1954 i Montevideo Uruguay men bor och arbetar numera i Malmö. Juan Cano är en internationellt uppskattad konstnär och har haft många separatutställningar i Sverige men även i Köpenhamn, Italien, USA, Mexico och japan.
Galler i Banken visar Juan Canos grafik och måleri.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

OHLSSONS LADA

Rajaa Attia Abood studerade kalligrafi i fem år vid konsthögskolan i Bagdad. Han flydde i samband med Kuwaits invasion av Irak. Rajaa bodde fyra år i flyktingläger i Saudiarabien och det var där han lärde sig måla av andra konstnärer. Han kom, med Invandrarverkets hjälp, till Sv erige 1994. Efter några år i Norrland flyttade Rajaa till Smedstorp 2003 där han sökte ljuset och värmen. Han har haft två utställningar tidigare.
Andreas Jönsson (f 1979) är sedan några år hemmahörande i Smedstorp. Han har vunnit flera fototävlingar, bl a Österlen Lyser 2006. Fotointresset föddes via arbetet med datateknik och Andreas väljer ofta motiv från naturen och jobbar gärna på makronivå dvs extrema närbilder.
www.fotografandreas.se

MEDBORGARHUSET

Fyra naturmaterial möts för åttonde året i rad i Medborgarhuset i Smedstorp.
Ditte Norström, gick en yrkesutbildning i vävning på slutet av 70-talet och vidareutbildade sig på Sätergläntans kursgård i Dalarna. Ditte väljer gärna motiv från Österlen och fascineras av pilträdet med dess omvittnade livskraft.
Bengt Berggren, utbildad inredningsarkitekt, började 1972 att arbeta med sin far som var verksam tennsmed. Bengt har utvecklat tennkonsten med ny teknik och skapar idag både bruksföremål och konstföremål. Han jobbar experimentellt och blandar gärna olika tekniker.
Göran Bengtssonhar arbetat med keramik sedan1973. Han gör sina lasyrer själv och tycker om när man kan använda keramiken i vardagen. På senare tid har han gjort mycket med fokus på trädgården men han jobbar också med konstföremål.
Christer Bording började att arbeta inom stenindustrin i slutet av 70-talet och lärde sig yrket från grunden. Möjligheterna och intresset för framför allt diabasen växte och sedan många år arbetar Christer i egen atelje och skapar där inredning samt konst- och konsthantverk.
Göran Bengtsson www.lerkarlet.com
Christer Bording www.bordingdiabas.se
Bengt Berggren www.bengt-berggren.se
Ditte Norström www.svenskakonstnarer.se/start/plus_links.php?chr=&aid=487

GAMLA KRUKMAKERIET

Bissan Karlsson hade varit verksam keramiker med egen verkstad i Stockholm i 30 år när hon för fem år sedan hittade det gamla krukmakeriet i Smedstorp. Efter sju års uppehåll är hon nu tillbaka med sin keramik. Det gamla krukmakeriet har fått nya dofter av bränd och obränd lera. Den vackra trädgården och krukmakeriet ger henne inspiration och lusten att åter skapa keramikmasker har infunnit sig.
Tonny Ekstrand, tandläkare med verksamhet i Solna, fick staffli, akrylfärger och penslar i födelsedags-present för två år sedan. Han har målat med stor entusiasm sedan dess och detta är Tonnys första utställning.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

GALLERI GAMLA BRYGGERIET

Konstsmeden Per Baker, född i Danmark, kom till Smedstorp för åtta år sedan efter många år i Köpenhamn. Han öppnade sin atelje 2002 och lagom till förra årets påskutställning slogs dörrarna upp till det nya galleriet. Per jobbar ständigt med nya ideer och experimenterar gärna. I galleriet finns förutom konstverk också bruksföremål som möbler men också mindre alster som lämpar sig väl som gåvor.
www.bakers-designsmide.com

GALLERI SLAKTERI

Catrin Liden flyttade från Södertälje till Smedstorp 1972 och fann en rofylld plats på de öppna fälten 3 kilometer söder om Smedstorp. Sedan 16 år tillbaka bor Catrin på Storgatan i Smedstorp och där har hon sin atelje och sitt galleri. Catrin har målat hela sitt vuxna liv men det är först nu som hon har kunnat ägna sig åt det på heltid. I byns lanthandel säljs ett mycket populärt vykort som tryckts upp med Catrins målningar av hus i Smedstorp.

ATELJE b

Franco Paglialunga växte upp i Orbetello i Italien och vid 19 års ålder sökte han sig ut i Europa. Efter många år i Tyskland, Spanien och Portugal landade Franco 2006 i Smedstorp. Här har han funnit sitt kreativa centrum och skapar inredningsföremål i järn och betong. Kunskap och inspiration hämtar han från sin bakgrund som scenograf och materialet han använder får gärna vara använt. Att skapa utifrån behov av gammalt material och ge det nytt liv är en viktig filosofi i Francos arbete.
www.ateljeb.se

STENARVETS KERAMIK

Cecilia Bynke blev redan under sina tidiga skolår i Lund fascinerad av lera som material. Efter en ettårig keramikutbildning på Capellagården på Öland vistades hon en tid i Indien. Cecilia reste också vid flera tillfällen till USA där hon fick möjlighet att besöka de nordamerikanska indianerna. I hennes arbeten kan man se influenser från dessa kulturer. Cecilia arbetar huvudsakligen med brukskeramik, som hon gärna kallar funktionellt gods, och skulpturer.
www.stenarvet.se

INA ART

Ina Wahlstedt inspireras av naturen och söker ge den nytt liv i sina målningar. Vissna tulpaner är ett kärt och återkommande motiv. Hon arbetar främst med akryl och har atelje både i Halmstad och i Smedstorp. Tillsammans med dottern
Linda Wahlstedt skapar hon unika och fantasifulla snapsskåp av material de hämtat från naturen, oftast blir det drivved. Att låta formen växa fram utifrån det befintliga materialet är en självklarthet för Ina och Linda.
www.inaart.tk

GALLERI UTHUSET

Rigmor Johansson Balding har ett förflutet som gymnastik och bildlärare. Oljemåleriet utgör grunden i hennes konstnärsskap men sedan tio år tillbaka har det blivit mer akvareller.Rigmor arbetar också med sk collografier eller papptryck där varje bild blir unik. De många resorna till Medelhavs-området, och då särskilt Grekland, utgör oftast grunden till hennes inspiration.

JOHAN THUNELL, TUNBY

Medlem i ÖSKG*
Johan Thunell fann, efter keramikutbildning på Croydon College of Art i London, sitt kreativa centrum på Österlen där han har haft egen verkstad sedan 1972. Med influenser från både Japan och England arbetade han i början med bruksgods i både porslin och stengods men på senare tid har fokus legat på skulptur och reliefer i stengods och raku. Johan har jobbat mycket med offentliga utsmyckningar och har haft ett otal separatutställningar i Sverige men även i London.
www.johanthunell.com

PEO ERIKSSON, MÅNSTORPSGÅRDEN

Medlem i ÖSKG*
Peo Eriksson bor och arbetar på Österlen. Han är fotografen som är känd för sina bilder från racing och motorsport. Peo anlitas flitigt av många stora företag för reklamfoto och är en skicklig porträttfotograf. Peo arbetar med eget konstfoto och har specialiserat sig på att måla in ljuset i sina bilder.
www.foto-peo-eriksson.se

ANNIKA MATTSSON, TJUSTORP

Medlem i ÖSKG*
Med konsten i blodet sökte Annika Mattson sitt eget formspråk. Efter konstutbildning i Tyskland och lära från grunden i masktillverkning - i maskeradmaskens mekka Venedig - fann Annika för några år sedan ett litet hus med fri horisont strax utanför Smedstorp. Där har hon sin atelje och förnyar ständigt sitt skapande. Arbetar också med foto och reklam.
www.annikamattsson.se

* ÖSKG Östra Skånes Konstnärsgille

 

catrins tavlor 2008 012
Catrin Liden, Akryl. Galleri Slakteri

 

franco ljusstake fiaccola
Franco Paglialunga, Järn & Betong. Atelje b

 

christer bording for evigt
Christer Bording, Diabas. Medborgarhuset

 

ina wahlstedt vissen tulpan
Ina Wahlstedt, olja. INA ART

 

goren bengtsson svarta honor
Göran Bengtsson, Keramik. Medborgarhuset

 

 tonny ekstrand
Tonny Ekstrand, duk. Gamla Krukmakeriet

 

 

rigmor johansson balding tulpaner
Rigmor J Balding, akvarell. Galleri Uthuset

 

ditte norstrom vavnad januari
Ditte Norström, textil. Medborgarhuset

 

peo eriksson bla blomma
Peo Eriksson, Foto. Månstorpsgården 

 

per baker galler
Per Baker, Konstsmide. Gamla Bryggeriet

 

bissan karlsson mask 2
Bissan Karlsson, Lera. Gamla Krukmakeriet

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bengt Berggren, Tenn. Medborgarhuset