smedstorp se


Franco har hittat hem  

2008-03-09


Franco berättar med stort engagemang om de tankar han har kring sitt skapande

nyakra gard smedstorp
Nyåkra Gård i Smedstorp


Ljuskrona i järn och betong

francos fonsterbank
Fönsterbänk i betong

francos ljuslykta
Eldkorg, järn och betong


Franco svetsar


Betongbord  

 

Född 1950 i Orbetello, Italien, och efter många år i både Tyskland, Spanien och Portugal landade Franco så småningom i Sverige. Där mötte han sin hustru och efter flera år i Stockholm valde de att söka efter en plats där de kunde leva och inte bara bo. Det blev TOSKÅNE.

TOSKÅNE är Francos eget uttryck för Österlen - där det böljande landskapet, ljuset och de öppna fälten, den fria horisonten och den kontinentala känslan påminner honom om hans barndoms Toscana.
Här har han, vid fyllda 58, funnit sitt kreativa centrum på Nyåkra Gård i Smedstorp.

Orbetello ligger i Toscana. En liten italiensk stad nästan omringad av vatten. En märkligt formad natulrlig lagun omger staden och som barn trodde Franco att han faktiskt bodde på en ö.

Kanske var det därför som han vid fyllde 19 år bestämde sig för att upptäcka världen. Studier förde honom till Tyskland och efter många år där och via krokiga vägar till både Spanien och Portugal och en extra krok tillbaka till sitt barndoms Italien förde ödet honom till Stockholm.

Francos outtömliga energi och ständiga nyfikenhet har format hans livsbana. Han har haft lätt för att lära och har varit särskilt intresserad av att ta till vara befintligt material och skapa uifrån behov.
Franco har som vuxen haft egen olivodling i Italien, han utbildade sig till fysioterapeut i Tyskland, åter i Italien restaurerade han gamla hus efter gamla metoder; han har jobbat som översättare och han har under flera år haft uppdrag som scenograf för både tyska och svenska produktioner. Och det var på den vägen han hamnade i Sverige.

I sitt yrke som scenograf sökte han ofta efter rekvisita som såg sliten och använd ut. Han sökte på loppis och på skroten men det var inte alltid som han fann det han sökte. Ibland fick han själv tillverka det som behövdes.

Hans förmåga att anpassa sig till olika kulturer och livsvillkor har gjort honom mångsidig och han anser att flytten till Smedstorp har varit avgörande för hans konstnärliga utveckling.
Mötet med byns gamla smed Thorsten och kontakten han fått med Smedstorps Cementgjuteri har varit förlösande. Nu har han börjat tillverka de föremål i järn, betong och trä som han alltid velat ha. Han använder en del nytt material men mest är det gammalt med historia. Franco tillverkar vackra bruksföremål som han vill skall förmedla lust och locka till beröring.

Livets resa har öppnat Francos sinne för buddismen och han ser med glädje på livet och dess möjligheter till ständig återfödelse. Att arbeta med gammalt material och ge det nytt liv ser han därför både som en möjlighet och en självklarhet.

Besök Francos atelje på Nyåkra Gård i Smedstorp och upptäck TOSKÅNSK DESIGN. Vägbeskrivning och öppettider hittar du på Francos hemsida www.ateljeb.se

Text Anneli Noren Asker
Foto Kristina Eriksson